Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Osvětlení do obýváku

Obývák a ložnice
Odpověděl:
LucieLucie

Odpověď:

Jelikož je obývací pokoj reprezentativní místností celého bytu, měli bychom si dát záležet i na výběru správného osvětlení, které podtrhne vnímání interiéru. Nejde jen o design samotných světel, ale také o jejich intenzitu, kterou navodíme potřebnou atmosféru. Jaké osvětlení tedy do obývacího pokoje zvolit?

Vybrat správné osvětlení do obývacího pokoje

Většina lidí vyřeší osvětlení obýváku nákupem dominantního lustru a tím považuje problematiku osvětlení místnosti za uzavřenou, což je velká chyba. Vždyť intenzita světla zcela změní naše vnímání interiéru. Jedno hlavní světlo nedokáže navodit například intimní či relaxační atmosféru. Z toho důvodu by se osvětlení obývacího pokoje nemělo soustředit do jednoho bodu, ale doplňková světla by se měla nacházet v různých částech místnosti.

 
 

Obývací pokoj klasického designu – mnoho lidí má své obývací pokoje zařízeny v jednoduchém klasickém stylu, bez jakýchkoliv moderních výstřelků. Do těchto místností se nejlépe hodí standardní řešení v podobě lustru, který je možné doplnit klasickými lampičkami se stínítkem. Do blízkosti křesla či pohovky je pak možno přidat vysokou štíhlou lampu se stínítkem, která vytvoří příjemnou světelnou pohodu pro čtení či ruční práce.

Obývací pokoj moderního designu – do minimalistického obývacího pokoje skvěle zapadne osvětlení spíše nenápadného a technického vzhledu. Vhodným materiálem je například hliník a praktická jsou rovněž bodová světla, která lze dle potřeby natáčet různými směry.

 

Ať už mají být instalovaná svítidla dominantou obýváku nebo ne, v každém případě by měla svým designem ladit s okolním prostředím, tvořit s vybavením pokoje harmonický celek a zároveň maximálně plnit svůj účel. Designové lustry jsou nejen zajímavou dekorativní výzdobou interiéru, ale především zdrojem světla. Při plánování osvětlení vezměte v úvahu nejen vzhled svítidel, ale také intenzitu a barevnou teplotu vyzařovaného světla.

Osvětlení do obýváku vždy plánujte

Myslete na to, kde máte elektrické rozvody. Uvažujete-li o světlech na zdi, je dobré na to myslet předem, aby elektrikář mohl udělat vývody elektřiny. 

Plánovat dopředu se vyplatí i v případě, že chcete rozvést po místnosti bodové osvětlení, které vytváří intimní atmosféru. Nicméně bodové osvětlení se nehodí užít vždy, a tak je dobré je kombinovat s plošným osvětlením. V obýváku určitě zaveďte dva okruhy elektřiny, aby se dalo centrální svítidlo spínat nezávisle a aby bylo možné je případně stmívat.

 
 

Do plošného osvětlení je možné zařadit také tzv. světelné římsy, které nepřímým osvětlením vytváří tu správnou atmosféru. Právě zde je možné vybírat ze široké škály barevných LED pásků. Barvy můžete měnit dle nálady i situace. K navození atmosféry romantického večera postačí jemná smetanová nebo růžová. Pokud chcete s kamarády strávit večer při sledování fotbalového zápasu, nalaďte si na barvu vašeho týmu na světelné liště a hned budete lépe vneseni do atmosféry právě probíhající kopané.

Doplňková světla pro obývací pokoj

Menší lampičku se slabým světlem oceníte při sledování televize. Jestliže si v obýváku rádi čtete nebo třeba šijete, bude se vám hodit menší přímé světlo přicházející zleva (min. 200 luxů). Velmi praktická jsou osvětlení vybavená tzv. stmívačem, kterým je možné regulovat požadovanou intenzitu světla.

 

V neposlední řadě je nutné zmínit i možnost instalace LED pásků na spodní hrany nábytku nebo polic, které pak tvoří účinný prvek pro zútulnění a zvýraznění některých prvků v místnosti, které chceme pozdvihnout a zvýraznit. Instalace je vhodná např. pro osvětlení vitrín, knihoven, poliček atd.

Změna za hubičku

Pokud nechcete utrácet za nové osvětlení nebo se dokonce pouštět do rekonstrukce, pracujte s tím, co máte. Zcela novou atmosféru vykouzlíte za pár korun. Stačí současným lampičkám pořídit nová stínidla. Pokud budou navíc různě barevná, můžete dotvářet atmosféru, kterou potřebujete. Můžete vyzkoušet i barevné žárovky. Stojací lampy můžete po obývacím pokoji nově rozmístit nebo alespoň nastavte stínítko ke stropu. Okolní stěny dostanou zcela jinou barvu a stejně tak i celá místnost bude mít jinou atmosféru.

Autor článku:

Lucie
Lucie Marketingový specialista

Lucie je specialistkou marketingu se zájmem o interiérové osvětlení. Pravidelně pro vás chystá články se zaměřením na osvětlení interiéru, nové trendy a především tipy, jak na to, aby byl váš domov útulný a zároveň krásně osvětlený.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 112(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i