Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Jak vybrat osvětlení?

Ostatní interiéry
Odpověděl:
LucieLucie

Odpověď:

Nic nedokáže tak rychle změnit charakter prostoru jako umístění a výběr svítidel. Z neútulného studeného prostoru vytvoříte díky správnému rozmístění světelných zdrojů příjemný prostor, kde se budete cítit dobře. Vybrat správná svítidla může být složitý úkol. Výběr je velký a mnoho je také parametrů, které je třeba vzít v úvahu. Do každé místnosti se navíc hodí něco jiného.

Svítidla dělíme především podle jejich hlavní funkce a umístění. Rozdělujeme je na dvě skupiny: interiérová a venkovní svítidla.

Když vybíráte světlo do interiéru.

Musíte si uvědomit velikost místnosti, barvu stěn, koberce či podlahy a rozmístění a počet oken.
Klíčovou součástí každého pokoje je lustr nebo stropní svítidlo.
 
 
 
V případě velkého obyváku s vyšším stropem jsou vhodnější lustry. Budou se krásně vyjímat ve středu místnosti, případně nad konferenčním stolem. Pokud máte menší obyvák a nízké stropy, doporučujeme přisazený lustr nebo přisazené stropní svítidlo. Dají dostatek rozptýleného světla a místnost opticky zvětší.
 

Nejvíce záleží na místnosti, kam chcete svítidlo dát.

Do obývacího pokoje se doporučují světla s bílou barvou. Pro osvícení celé místnosti jsou nejlepší LED svítidla. Také se dá místnost doplnit stolní lampou.
 
 
 
Pokud jde o kuchyni tak nejdůležitějším svítidlem pro celou místnost je svítidlo, které osvěcuje pracovní plochu. Do kuchyňského interiéru lze použít svítidla jak v teplé, tak ve studené bílé barvě světla.
 
V ložnici je vhodné řešit osvětlení tak, aby nám co nejvíce posloužilo. Osvětlení v ložnici by mělo vytvořit potřebnou světelnou atmosféru interiéru. Do ložnice je vhodné použít zdroj v teplé bílé barvě. Jako hlavní osvětlení je vhodné do ložnice použít svítidla stropní či závěsná a také stolní lampy.
 
 
 
Koupelnu bychom mohli zařadit k místnostem, pro které je osvětlení velice důležité, jelikož v koupelnových interiérech není dostatek přirozeného světla. Nejlepší variantou svítidel je centrální stropní osvětlení, které umožní rozptyl světla po celé místnosti. Lze také použít svítidla podhledová, která se mohou použít jako svítidla, která osvítí prostor kolem zrcadel.
 
 

Pokud vybíráte venkovní svítidla, nejdříve si musíte ujasnit, kam svítidlo umístíte. Osvětlit můžete dům, terasu, garáž, dílnu, příjezdové cesty, bazén, atd. Pokud je to někde, kde se pohybujete častěji, vyplatí se investice do svítidla s čidlem. Na méně frekventovaná místa se pak hodí světlo bez senzoru. Venkovní světlo by mělo být odolné vůči prachu, vlhkosti a jiným nepříznivým vlivům. Při výběru světla je vhodné se řídit IP kódem.
 
 
 
Pro ušetření peněz jsou dobrá LED světla. Pořídíte je v mnoha provedeních: sloupky, reflektory, i nástěnné varianty. Jelikož se také oproti klasickým světlům tolik nezahřívají, můžou se pochlubit větší bezpečností.
Další možností jak na úsporu je zakoupení solárních světel. Po setmění nám pak lampa zářivě osvětlí terasu, zahradu, nebo altán.

Ať už vybíráte světla do bytu nebo venkovní, v dnešní době máte již veliký výběr typů či barev. Každý si v nich najde ta co se v určeném místě budou nejvíce hodit.

Autor článku:

Lucie
Lucie Marketingový specialista

Lucie je specialistkou marketingu se zájmem o interiérové osvětlení. Pravidelně pro vás chystá články se zaměřením na osvětlení interiéru, nové trendy a především tipy, jak na to, aby byl váš domov útulný a zároveň krásně osvětlený.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 112(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i