Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Zajímá vás, jaké lustry teď letí?

Aktuality a oznámení

Lucie

Při sledování televize vás světlo oslňuje, zatímco v druhém koutě místnosti není téměř vidět? V tom případě je čas na výměnu lustru, vždyť správné osvětlení má velký podíl na tom, jak pohodlně se doma cítíte. Trendem je používat více zdrojů světla, lustr jako hlavní osvětlení místnosti však stále zůstává.

Lustry nejčastěji zavěšujeme do středu místnosti, tak, aby svítidlo vyniklo jako centrální prvek prostoru. V jídelně lustr umístíme nad jídelní stůl, vždy se snažíme o sladění tvaru svítidla a stolu.

Lustr by měl být vždy menší než stůl, neměl by přesahovat přes jeho okraje. Máme-li kulatý stůl, pak zvolíme lustr s kruhovou základnou atd. Nad obdélníkový stůl nejčastěji volíme lustr tvořený závěsnými svítidly v řadě, která osvítí celou plochu stolu.

 

Počet závěsných svítidel vybíráme dle velikosti stolu a požadavku na intenzitu osvětlení. Obecně se doporučuje lichý počet menších svítidel, která jsou zavěšena v jedné linii. Chceme-li dosáhnout modernějšího či uvolněného stylu, zavěsíme svítidla do různých výšek.

Vzdálenost mezi jídelním stolem a nejspodnější částí lustru by měla být alespoň 80 cm, aby nedocházelo k nežádoucímu oslňování sedících osob. Dodržíme-li toto pravidlo, světlo nebude mdlé a celý stůl bude rovnoměrně osvícen. Pokud chceme docílit intimnější atmosféry, zavěsíme lustr níž, tak, aby obličeje sedících osob byly v lehkém polostínu. Vhodnou variantou jsou svítidla s nastavitelnou výškou, jejichž kabel lze upravit dle konkrétního požadavku

Trendy mezi lustry

Retro lustry

Retro označuje cokoliv minulého, ale tento módní trend odráží dobu starou jen pár dekád. Jedná se o lustry s typicky tvarovanými stínidly z kovu, která se dají sehnat v různých barevných provedeních. Vždy platí, že retro lustry v sobě kombinují vzhled z dob minulých, ale zároveň ty nejmodernější technologie.

 

Kov

Kov celkově je v interiérech velmi oblíbeným materiálem a lustry i stropní osvětlení nejsou výjimkou. Slitina mědi a zinku do mosazi je typická vysokým leskem a zlatavou barvou.  Mosaz, ale i stříbrné kovy s příměsí hliníku a oceli dodají vašemu pokoji nádech luxusu a blahobytu. Barva kovu je přírodní a na pohled velmi příjemná. Dá se také sladit s mnoha jinými barvami a odstíny interiéru.

 

 

Bílá a čirá barva

Bílá a také čirá barva drží stále prim. Jedná se dlouhodobě o nesmrtelné barvy. Není se čemu divit, jsou univerzální a hodí se ke všemu. Barevně zařízený pokoj pomůže čirý lustr uklidnit. Bílý lustr zjemní klasický a jednoduchý pokoj. Nebojte se ale špetky originality. Jestliže máte obývák vybavení do konkrétní barvy, neváhejte a ve stejném odstínu doplňte i závěsný lustr.

 

Jednoduchý nebo víceramenný lustr?

Ve stylově minimalisticky zařízeném bytě si obývák vyžaduje dominantu, zde vynikne větší a tvarově netypický solitér s jednou žárovkou. Naopak obývák větších rozměrů či vysoké stropy žádají víceramenné lustry. Dominují ty s lichým počtem žárovek, avšak křišťálové lustry toto pravidlo nectí. Zde jsou, zpravidla pro zachování proporčnosti, žárovky v sudém počtu.

 

Jaký lustr do ložnice

Do ložnice volte pouze jedno-žárovkový lustr. Proč? Protože je v místnosti zapotřebí snížené svítivosti. Lustr s jednou žárovkou s nižším výkonem pokoj osvětlí, ale nebude rušit odpočinku. Ostatně ze stejného důvodu do ložnice také nepatří bodové světlo, které má intenzivní a cílený tok světla.

Design i barva raději jednoduchá a nerušivá. V ložnici určené ke spánku se nehodí extravagance ani noblesa, lustr do ložnice má být ryze doplňkem místnosti.

Autor článku:

Lucie
Lucie Marketingový specialista

Lucie je specialistkou marketingu se zájmem o interiérové osvětlení. Pravidelně pro vás chystá články se zaměřením na osvětlení interiéru, nové trendy a především tipy, jak na to, aby byl váš domov útulný a zároveň krásně osvětlený.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 112(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i