Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Vánoční inspirace pro letní zahradu

Venkovní osvětlení domu

Lucie

Kdo říká, že potěšení z vaší zahrady končí, jakmile zapadá slunce? Tak jak milujeme osvětlení uvnitř domova, protože přináší teplo a tvoří útulnou atmosféru, tak si můžeme uskutečnit podobné i na vlastní zahradě.

Jedná se o mnohem větší efekt, než pouhé senzorové přisvětlení venkovního prostoru, potřebného pro osvícení cesty, když se v noci vracíte domů.
Zahradní osvětlení je skvělým doplňkem k jakémukoli vlastnímu pozemku po celý rok. - V létě přináší odpočinková zákoutí k relaxaci, v zimě odbourává tmu ve tmavých rozích.  Pokud uvažujete o instalaci osvětlení ve vaší zahradě, přečtěte si v tomto článku několik tipů a triků pro získání lepších světelných efektů. 

 

 
 

 

Dobře navržené venkovní osvětlení může přeměnit i nejmenší venkovní zahradu na světelnou krajinu s příjemným osvětlením.  Je ale třeba si uvědomit jakému účelu instalovaná světla sloužit.

 

 
 

Existují tři způsoby osvětlení: 

- Celkové = osvětlení celé oblasti zvyšující bezpečnost při průchodu zahradou.
- Doplňkové = pro dokreslení určitých partií zahrady, jako solitérních stromů či soch.
- Účelové = pro osvětlení oblasti, jako je cesta nebo bouda.
 
Pro celkové osvětlení lze vybrat jakékoli venkovní osvětlení s dostatečnou IP ochranou, které se nám bude typově i stylově hodit k charakteru prostoru i domu. Proto se nyní budeme soustředit na mírně obtížnější styl, abychom získali správné doplňkové osvětlení, které lze využít k efektivnímu osvětlení rostlin, stromů, schodů, vodních prvků a dokonce i celých zdí, nebo sedací odpočinkové zóny.

 

 

Kde využít zvýrazňující doplňkové osvětlení? 

 
Pro osvětlení schodů nebo cest, vybíráme mini LED bodová světýlka, umístěná podél svislé plochy s funkcí svícení světla směrem dolů. 
 
LED světla v podobě světlených řetězů či LED pásů a trubic jsou nákladově a energeticky efektivní, fungují dobře jako rámovací světla pozemku nebo menších ploch. Skvěle se vyjímají v květináčích rostlin, u stromů a listnaných keřů, kde dotvářejí v noci kouzelnou atmosféru prostoru. Bodové svítilny zase vytvářejí zajímavé světelné kužele. Umístěním takové svítilny pod stromy či keře, kdy dolní paprsek světla je užší, a směrem vzhůru se rozšiřuje, dotvoříte zajímavou podívanou. Nezapomeňte však, že nelze rušit netopýry, ptáky a noční zvířata, stejně jako sousedy při umístění vašeho osvětlení. – Je naprosto nežádoucí osvětlovat sousedům okna, nebo světelně rušit ubikace domácích zvířat.

 

 
 

Vyhněte se světelnému znečištění

 

Dobrý architekt zahrad vám pomůže s plánem osvětlení, který zabrání světelnému, ale pokud si zařizujete osvětlení sami, využijte následující jednoduché tipy. 

 

  • 1. Používejte minimální výkon - pro temnou zahradu není potřeba žhavá žárovka. 
  • 2. Použijte stínítka, která efektivně zkrotí paprsky světla.  
  • 3. Efektivní, nenásilnou a ekologickou formou jsou solární svítidla. Jejich světlo postačí k osvícení stolku s pohoštěním při grilování.
  • 4. Zacilte světlo opravdu tam, kde ho potřebujete. Ověste velký slunečník nad stolem světelnými řetězy a girlandami.
  • 5. Nebojte se světelný zdroj umístit do skleněné láhve, která poslouží jako rozptylka ostrého záření, stejně jako ochrana světla, před rosou a vlhkem. U svíček ochrání plamen před větrem, nebo převržením.
  • 6. Líbí se vám, jak dokáží být vyzdobené zahrady a předzahrádky o Vánocích? Pak neváhejte zaexperimentovat a využijte podobná světla pro letní osvětlení zahrady. Přirozeně omezte zimní motivy a dekorujte neutrální světelnou dekorací, kterou naleznete i v našem e-shopu.

 

 
 
Při nákupu venkovního osvětlení se ujistěte, že všechna elektrická svítidla, vodiče a žárovky jsou vhodné pro venkovní použití. Pokud umístíte příslušenství venku, zajistěte izolační kryty proti zvlhnutí a korozi, a ujistěte se, že vaše světla nejsou umístěna v blízkosti hořlavých materiálů, které by se mohly vznítit.

 

Autor článku:

Lucie
Lucie Marketingový specialista

Lucie je specialistkou marketingu se zájmem o interiérové osvětlení. Pravidelně pro vás chystá články se zaměřením na osvětlení interiéru, nové trendy a především tipy, jak na to, aby byl váš domov útulný a zároveň krásně osvětlený.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 112(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i