Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Kolik světla potřebujeme v kuchyni a kolik v obývacím pokoji?

Světelné zdroje
Odpověděl:
LucieLucie

Odpověď:

Rychlý návod, jak spočítat kolik světla budeme potřebovat v jednotlivých místnostech.

Nejste si jistí, kolik světla potřebujete v jednotlivých místnostech? My vám poradíme jak na to. Řiďte se těmito jednoduchými pravidly:
  • světlo v koupelně a kuchyni by mělo být silnější (4 500 - 6 500 K), protože potřebujeme vidět na činnosti jako holení a líčení,
  • světlo v obývacím pokoji by mělo být slabší (2 700 - 3 300 K), protože je tento prostor určen převážně k odpočinku,
  • místnosti, kde je světlý nábytek nebo malba odrážejí světlo a není třeba tak silné světlo,
  • místnosti, kde je tmavý nábytek nebo malba, světlo pohlcují a tak je nutné svítidlo s vyšší intenzitou.


Lumen (lm) je měrnou jednotkou pro světelný tok a je tedy rozhodující hodnotou jasu. Tento údaj naleznete na obalu LED žárovek.



Obecně lze uvést že:

  • Základní osvětlení obytné plochy je 100 lm/m²    
  • Základní osvětlení kuchyně a koupelny je 300 lm/m²

Optimální osvětlení místnosti

Pro samotný výpočet množství světla je nutné znát rozměry osvětlované plochy nebo místnosti. Vynásobením  rozměrů místnosti získáme plochu v m², kterou následně ještě vynásobíme množstvím lumenů uvedených výše. Získáme tak celkovou hodnotu lumenů potřebnou pro optimální osvícení místnosti, kterou rozdělíme na jednotlivé zdroje.


V minulosti se využívalo v místnosti jedno centrální světlo v podobě lustru. Nyní je tomu už jinak. Využívá se více světelných zdrojů v jedné místnosti tak, aby svítidla kopírovala potřeby jednotlivých prostor. Zároveň lze velmi jednoduše vytvořit optimální osvícení místnosti dle pravidel výše. I v obývacím pokoji je možné mít jedno svítidlo silnější, které bude vhodné na aktivity typu čtení a ostatní svítidla s nižší intenzitou světla pro relaxaci.



Moderní svítidla nabízejí možnost volby barvy světla a také nastavení intenzity svícení prostřednictvím stmívače. Barva světla může být rozhodující při výběru světla. Teplá bílá navozuje pocit klidu a pohody. Denní bílá je světle namodralá a je využívána na činnosti, při kterých potřebujeme dobře vidět. Studená bílá nezkresluje realitu a díky tomu se využívá především v průmyslových objektech a lékařských zařízeních.


Základní osvětlení je doplněno přídavnými zdroji světla, jako jsou lampy v obývacím pokoji, bodová svítidla v kuchyni nebo zrcadlová svítidla v koupelně.

Jak zvolit vhodné osvětlení?

Vysvětlíme si postup na jednoduchém příkladu:


Obytná plocha má rozměry 3x4m = 12 m². Abychom zjistili, kolik potřebujeme světelného toku v místnosti, musíme vynásobit hodnotu 100 (100lm/m² v případě, že se jedná o obývací pokoj, hodnotou 300lm/m² v případě, že to je kuchyň nebo koupelna.


Výsledek je 1200 lm. Celkový světelný tok se rozdělí na jednotlivé zdroje tak, aby bylo zajištěno světlo v celé místnosti na všechny činnosti.

Celkový světelný tok je možné rozdělit na tři svítidla po 400 lm. U rozmístění zapuštěných světel platí, že by se jejich světelné kužele měly z 1/3 překrývat.

Pomocí tohoto návodu si můžete spočítat, kolik potřebujete světla v jednotlivých místnostech vašeho domova a poté vybrat vhodná svítidla.

Autor článku:

Lucie
Lucie Marketingový specialista

Lucie je specialistkou marketingu se zájmem o interiérové osvětlení. Pravidelně pro vás chystá články se zaměřením na osvětlení interiéru, nové trendy a především tipy, jak na to, aby byl váš domov útulný a zároveň krásně osvětlený.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 112(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i