Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Barvy světla

Světelné zdroje
Odpověděl:
LucieLucie

Odpověď:

Na barvě světla záleží. Jaká barva je vhodná do obývacího pokoje a jaká do koupelny?

Pokud jste doteď nevěděli, že na barvě světla záleží, tak teď už o tom nebudete pochybovat. Do každého prostředí se hodí jiná teplota světla. Prostředí s různými  barvami světla, Vám zvýší Vaše pohodlí.  
Barva světla tzv. teplota chromatičnosti se udává v Kelvinech (K). Podle čísla uváděného právě v této jednotce můžeme určit intenzitu a jeho barvu. Vyšší teplotu chromatičnosti využijete při práci nebo čtení, nižší naopak při relaxaci. Výběr vhodného světla ovlivňuje několik faktorů:

Prostředí

Důležité je vědět, kam světlo chceme umístit. Je nutné dbát i na vlastnosti interiéru. Tmavé stěny světlo totiž pohlcují, zatímco bílé stěny světlo odrážejí. Pro kanceláře a pracovny je vhodný světlý interiér se studeným světlem okolo 6 500 K, tzv. denní bílé světlo. Díky této barvě se budete lépe soustředit a vaše oči se tak rychle neunaví.

Atmosféra

V případě, že potřebujete upravovat v místnosti intenzitu světla dle činností nebo nálady, doporučujeme vybírat stmívatelná svítidla. Umožní vám změnit barvu světla, ale i intenzitu svícení. Upravíte si tak světlo podle aktuální potřeby.

Barva světla

Teplá bílá, která svítí jemně žlutým odstínem, se pohybuje v rozmezí 2 700 K - 3 300 K. Tyto odstíny jsou vhodné do místností, ve kterých relaxujeme. Nejčastěji se používají do obývacího pokoje, ložnice nebo například v dětském pokoji. Dejte také pozor na příliš žluté světlo, to může navodit pocit únavy a ospalosti.

Denní bílá  se pohybuje v rozmezí od 4 500 K do 6 500 K. Jejich světlo je mírně namodralé, a proto je vhodné do kuchyní či koupelen. Při výběru těchto svítidel je dobré vědět, jestli v místnosti budete vykonávat činnosti, při kterých je potřeba dobře vidět. Například pro klidnou koupel ve vaně je výhodné mít osvětlení slabšího charakteru, avšak při holení či  líčení se hodí zdroj světla s vyšší intenzitou.

Studená bílá často nazývaná jako cold white má hodnoty 6 500 K - 9 000 K. Světlo nad 7 000 K vyzařuje namodralou barvu a může navazovat pocit odtažitosti a umělosti. Více než do domácnosti se tak hodí především do průmyslových objektů a lékařských zařízení.



CRI

CRI = index podání barev. Index se uvádí v jednotkách Ra a může mít hodnotu od nuly do 100. Při hodnotě nula nerozeznáte žádnou barvu. Pokud potřebuje přirozené a syté podání barev, využijte svítidla s hodnotou CRI 80 – 97Ra. Čím vyšší hodnota, tím živější a přirozenější barvy. Takové osvětlení využijete v montážních halách, laboratořích, ordinacích, grafických studiích a další.

Autor článku:

Lucie
Lucie Marketingový specialista

Lucie je specialistkou marketingu se zájmem o interiérové osvětlení. Pravidelně pro vás chystá články se zaměřením na osvětlení interiéru, nové trendy a především tipy, jak na to, aby byl váš domov útulný a zároveň krásně osvětlený.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 112(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i