Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

clanky/caste-dotazy-k-solarni-energii/

Exteriér
Odpověděl:
MonikaMonika

Odpověď:

Článek odpoví na nejčastější otázky, které si lidé zjišťují k solární energii. Ta je vhodná pro všechny kdo chtějí větší energetickou nezávislost a větší soběstačnost, kteří chtějí snížit účty za energie.

Pro ty co chtějí vlastní čistý ekologický zdroj elektřiny a chtějí se tak pojistit proti růstu cen energií je energie získaná pomocí solárních panelů tou správnou volbou. V případě, že stále váháte, jsme připravili odpovědi na ty nejčastější dotazy. 

1. Jaká je záruka na solární panely?

Záruka na solární panely zakoupené na e-shopu rent.cz je 12 let. Na výkon panelu poskytují výrobci záruky 25 let. Po této době by výkon fotovoltaických panelů neměl být nižší než 80% nominálního výkonu. Životnost fotovoltaických panelů je potom minimálně 25 let.

2. Je pro instalaci střešní fotovoltaické elektrárny vyžadováno stavební povolení?

Od 1. 1. 2013 je podle novely stavebního zákona č. 350/2012 Sb. § 103 odst. 1 písm. e) bod 9 stanoven limit pro volný režim staveb pro výrobu energie na instalovaný výkon do 20kW. Nad instalovaný výkon do 20kW není tedy vyžadováno stavební povolení.

3. Jak je to s výkupem energie?

Přebytky elektrické energie vznikají, jestliže je výroba z fotovoltaického systému vyšší než momentální spotřeba. Zvolit si lze mezi dvěma formami prodeje vyrobené energie. Jednodušší a jistější variantou je tzv. přímý prodej (výkupní cena) s pevnými výkupními cenami, kdy výrobce energie dodává veškerou elektřinu do sítě distributora za pevné ceny.

Druhá, výhodnější varianta, se nazývá Zelený bonus a je vhodná zejména pro objekty se spotřebou elektřiny během dne. Energie ze solárních panelů je prioritně použita pro vlastní potřebu a teprve přebytky výroby FVE jsou dodávány do sítě a prodávány jinému odběrateli. Výrobce dostane zaplacen zelený bonus za všechnu vyrobenou energii (na základě odečtu domácího fakturačního elektroměru).

4. Potřebuji licenci na výrobu elektřiny?

Je možné fotovoltaické zdroje do 10kW provozovat bez licence. Podmínkou je instalace takového zařízení, které zabrání dodávce přebytků do sítě.

5. Jak pracuje solární elektrárna s baterií?

Energie ze střechy proudí dvěma gumovými kabely do střídače, který přeměňuje stejnosměrný proud na střídavý (proud v zásuvce), aby ji mohly ihned spotřebovat domácí spotřebiče. Střídač je zároveň propojen s baterií, kam se elektřina automaticky uloží v případě, že se v danou chvíli nespotřebovala.

6. Fotovoltaické baterie, jaké to jsou?

Klasické olověné baterie můžeme klidně označit jako technologicky překonané, ale rozhodně ne špatné. Jestli jste si je právě nechali instalovat do domu, máte před sebou několik let spolehlivého a ekonomického provozu. Olověné baterie  není možné vybít pod 50 %.

Baterie zkráceně označované jako Li-ion nabízejí momentálně nejvyšší přidanou hodnotou ze všech na trhu. Proti starším typům obecně nabízí vyšší využitelnou kapacitu a velký počet nabíjecích cyklů, to vše při malé velikosti baterií. Nevyžadují formátování kapacity před prvním použitím, netrpí, pokud jsou dlouho nabité, a nemají ani sklony k samovolnému vybíjení.

7. Jaká je prostorová náročnost fotovoltaického systému?

Fotovoltaické panely o výkonu 1 kWp, zaberou přibližně 6 m2 šikmé střechy.

8. Kolik solárních panelů potřebuji?

1 kWp (1000 Wp) solárních panelů dokáže vyrobit cca 980 kWh elektrické energie ročně. Zaokrouhlit můžeme tuto hodnotu na 1000 kWh/kWp/rok a pro toto množství získané elektřiny potřebujeme cca 6,1 m2 plochy výše zmíněných panelů. Rozměry solárních panelů jsou uvedené na eshopu. Nicméně počítejme, že solární panel má velikost  1,1mx 1,9m, jeho plocha je tedy 2,1 m2. Znamená to, že pro daný výkon bychom potřebovali 3 panely, abychom měli 980 kWh elektrické energie ročně.

Výkon fotovoltaické elektrárny na střeše, domu by neměl být vyšší jak 10 kWp, jelikož na elektrárny do tohoto výkonu se nevztahuje povinnost zajistit si pro její provozování licenci.

Nevíte si rady? 

V tabulce vidíte orientační výkonu fotovoltaické elektrárny vůči vyrobené energii za rok a nutné potřeby plochy panelů pro získání také energie. 

Potřebujeme-li 5kWp fotovoltaické energie, abychom pokryli roční spotřebu energie dosahující 4900 kWh, je potřeba v instalovat 30,5 mpanelů. Máme-li panely o rozměrech 1x2m, je jejich plocha 2m2. Pro 30,5 m2  tedy potřebujeme 15 panelů.

9. Co je dotace Nová zelená úsporám?

Zaměřuje se na snižování energetické náročnosti obytných budov formou finanční podpory na pořízení mimo jiné fotovoltaické elektrárny. Více se o podpoře Nová zelná úsporám 2022 dozvíte zde.



Autor článku:

Monika
Monika E-commerce specialista

Monika má na starost e-commerce oddělení a je fanynkou venkovního osvětlení. Díky ní zjistíte, jaké zrovna frčí trendy ve světě venkovních svítidel. A třeba i to, jak na efektivní osvětlení zahrady a okolí domu.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 112(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 

Doporučené produkty

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i