Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Fotovoltaika na dotace? Ano, jde to!

Exteriér
Odpověděl:
LucieLucie

Odpověď:

Solární panely na rodinném domě ušetří tisíce. Díky programu Nová zelená úsporám, který byl aktualizován v říjnu v roce 2021. A dokonce od října 2021 je to dokonce jednodušší a výhodnější než v předchozích letech.

Nové podmínky všem

Pro program Nová zelená úsporám 2021 až 2025, resp. až do 2030, kdy je možno dokládat podklady, byly vypsány nové podmínky. Sběr žádostí začal v říjnu 2021 a to zcela online. Program čerpání byl výrazně zjednodušen a navýšili se i maximální možné částky dotace na 205 000 resp. 225 000 Kč.  Žádat je možné do 30. 6. 2025 v 15:00 nebo do vyčerpání alokace. Vyšší částku s bonusem 10 % lze žádat, pokud jste ze třech strukturálně postižených regionů (těmi jsou Ústecký, Moravskoslezský a Karlovarský region). Novinkou je zavedení tzv. kombinační bonusů 10 000 Kč za realizaci více dotovaných opatření najednou. Za každou kombinaci získají domácnosti bonus 10 tisíc korun, u bytových domů je to až 20 tisíc. Dotace tak dokáže urychlit návratnost investice až o 7 let.


Kdo má nárok na dotace?

Nárok mohou uplatnit vlastníci rodinných a bytových domů, stavebníci rodinných domů, vlastníci práv stavby rodinného domu i nabyvatelé nových rodinných domů. Zapojit se mohou také firmy od malých po velké (vč. Prahy).

Své žádosti o dotaci Nová zelená úsporám lze zasílat před realizací, v průběhu realizace a nebo po realizaci solárního systému. Dotaci Státní fond životního prostředí vyplácí až po celkovém dokončení vašeho fotovoltaického projektu. Horní limit velikosti střešní krytiny nehledejte. Nové podmínky tento parametr již neupravují. A tak si na střechu můžete naistalovat panelů, kolik jich vaše střecha unese. Limit platí jen na finanční podporu, která končí při instalovaném výkonu 10 kWp. Majitelé fotovoltaické soustavy nad 10 kWp se už stávají podnikateli v energetice podléhající živnosti.

Splňujete podmínky dotace Nová zelená úsporám?

Fotovoltaický systém je možné instalovat na rodinný dům či rekreační objekt, ale pozor, musí být užíván k trvalému bydlení.  Dotace se poskytuje pouze na nové fotovoltaické systémy.  K žádosti je nutné doložit projektovou dokumentaci, odborný posudek, revizní zprávu, doklady o vlastnictví vašeho účtu, faktury a doklady o jejich zaplacení a fotodokumentaci díla. U rekreačních objektů mají majitelé nárok na plnou výši dotací jen tehdy, pokud prokáží, že daný objekt má přidělené číslo popisné nebo evidenční a je alespoň 24 měsíců využíván k trvalému bydlení.


Jak probíhá registrace a podání žádosti?

Pro podání žádosti budete potřebovat tzv. elektronickou identifikaci – identitu občana. Identitu občana získáte na Portálu národního bodu pro identifikaci a autentizaci. Následně se registrujete na stránkách Agendového informačního systému SFŽP ČR. AIS SFŽP ČR slouží k podávání a kompletní správě žádostí v dotačních programech Státního fondu životního prostředí ČR. Právě sem je potřeba zařízená elektronická identifikace občana. Po této registraci získáte přístup pro doplňování všech zadávacích a technických dokumentů. Po doručení všech podkladů, dojde ke kontrole podkladů včetně jejich formální správnosti pověřenými osobami ze Státního fondu životního prostředí ČR. Pokud jsou podklady po všech stránkách v pořádku a jsou splněny všechny technické požadavky, zašlou kladné vyjádření.

Vyčkejte na potvrzení, zda je vše v pořádku. Informaci obdržíte do své e-mailové schránky v podobě akceptačního dopisu. Od této chvíle vám běží lhůta 24 až 36 měsíců dle typu požadavku, kterou máte na zhotovení a zajištění konkrétních opatření a jejich doložení Fondu. Práce však můžete započít před podáním žádosti, a žádané podklady z realizace podávat postupně.

Na co si dát ještě pozor

  1. V žádosti o dotaci můžete uplatnit uznatelné náklady vynaložené nejpozději 12 měsíců před podáním této žádosti. Po podání žádosti běží lhůta 24 měsíců na dokončení vašeho projektu a na doložení jeho úspěšné realizace
  2. Podmínkou výše uvedené 205tisícové dotace je, že nesmí přesáhnout polovinu celkových uznatelných nákladů
  3. Je nutné počítat s finanční spoluúčastí. Na začátku platíte vše sami a peníze vám přijdou na účet až poté, co stavbu či rekonstrukci ukončíte a podpořená opatření řádně doložíte. Splnění podmínek dotace bude nutné doložit odborným posudkem zpracovaným oprávněnou osobou.
  4. Odborný posudek se zpravidla skládá ze dvou částí – projektové dokumentace a energetického hodnocení budovy. Ty mohou vypracovat pouze osoby s příslušnou autorizací či oprávněním.
  5. O dotaci smíte žádat pouze tehdy, pokud nemáte žádné závazky po splatnosti u finančního úřadu, správy sociálního zabezpečení, Státního fondu životního prostředí, Ministerstva životního prostředí či jiného orgánu veřejné správy.
  6. A také platí, že zastavení domu vůči bance z důvodu hypotéky či stavebního spoření rozhodně nejsou problémem pro podání žádosti o dotaci i pro získání dotace.

Kolik získáte na solární systém pro instalaci na rodinný dům?

Základní instalace o výkonu 2 kWp se standardním měničem číní 40 000 Kč. Bude-li s při stejném výkonu s hybridním měničem pak 60 000 Kč.  2 kWp při využití efektivního tepelného čerpadla čítají 100 000 Kč. A platí, že za každý další 1 kWp instalovaného výkonu získáte 10 000 Kč, tedy stejně jako za  1 kWh el. do akumulačního systému. Dalších 100 000 Kč je pak možné získat instalací bateriového úložiště.

To jsou finance, které je možné získat, jestliže si nyní pořídíte solární energii na vlastní rodinný dům.

Solární panely najdete samozřejmě u nás na e-shopu. A jestli potřebujete doplňující informace, neváhejte kontaktovat naše odborníky. 

Autor článku:

Lucie
Lucie Marketingový specialista

Lucie je specialistkou marketingu se zájmem o interiérové osvětlení. Pravidelně pro vás chystá články se zaměřením na osvětlení interiéru, nové trendy a především tipy, jak na to, aby byl váš domov útulný a zároveň krásně osvětlený.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 112(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i