Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Při výběru osvětlení dbejte na bezpečnost

Mohlo by Vás zajímat
Odpověděl:
LucieLucie

Odpověď:

Výběr svítidla do domácnosti se nevyplatí podceňovat. Ačkoli máte spoustu představ a fantazií, při výběru by měl mít poslední slovo rozum a technické zázemí místa, kam bude svítidlo umístěno.

Čísla IP u svítidel

Hlavním ukazatelem bezpečnosti je IP krytí. Hodnota nám udává ochranu proti vniknutí vody a prachu. Na stupnici od 0 do 8 platí, že čím vyšší je dvouciferné číslo, tím vyšší je jeho krytí.

Nápomocná může být tabulka IP krytí:

 

 

Praktické využití označení IP krytí určuje především vhodnost užití osvětlení pro vnitřní nebo svítidel pro venkovní instalaci, případně vhodnosti osvětlení do koupelny a sauny či do pokoje bez vznikající vlhkosti.

K lepšímu pochopení principu číslování IP krytí poslouží článek IP krytí.

 

Instalace osvětlení na hořlavé podklady a do hořlavých podkladů

Na jaké stavební materiály a prvky se svítidla instalují? Jsou to často dřevěné obklady, plastové podhledy, dřevotřískové desky, odlehčené příčky, duté stěny a jiné prvky stavebnicového charakteru. Nejednou se díky povrchové úpravě tváří jako zdivo nebo obdobný nehořlavý materiál.

Ve skutečnosti jsou základem hořlavé materiály a záleží jen na tom, ve kterém stupni v rozsahu B (dle předchozího značení C1) až F (dříve C3). Podle podkladového materiálu by mělo použité svítidlo mít označení, že je schváleno pro montáž na konkrétní materiál. V platnosti je norma ČSN EN 13501-1 určující význam stupně hořlavosti.

Tabulka stupně hořlavosti dle ČSN EN 13501-1 ve srovnání s dřívějším slovním značením ČSN 73 0862:

 

 

Svítidla jsou dovolena jen taková, která mají omezenou povrchovou teplotu. V místech s nebezpečím hořlavých prachů a vláken musí konstrukce svítidel zajišťovat, aby jejich povrchová teplota i v případě poruchy byla omezená a na povrchu se nehromadil prach v nebezpečném množství.

U svítidel bez údajů výrobce musejí být bodová svítidla a úzkoúhlé světlomety umístěny od zápalných materiálů ve vzdálenosti: 
– do 100 W 0,5 m
– od 100 do 300 W 0,8 m
– od 300 do 500 W 1 m.

 

Dalšími hodnotami, které lze v návodu nebo na krabici osvětlení nalézt, jsou tyto značky a jejich vysvětlení:

 
 

Zároveň respektujte značky a doporučení uvedené jako bezpečnostní pokyny u našich výrobků v e-shopu.

 

 

Pozor na bezpečnost při výběru dětského osvětlení

Všichni víme, jak zvídavé děti dokážou být. Abyste proto minimalizovali rizika vzniku úrazu, je potřeba osvojit si několik základních rad. Dětská lampička by měla být na stole vždy bezpečně ukotvená. Do dětského pokoje nejsou vhodné stojací lampy, které většinou disponují dlouhými kabely, o které může dítko zakopnout a způsobit si úraz. Přednost dávejte pouze značkovým a certifikovaným svítidlům, u kterých je zajištěna jejich maximální bezpečnost.

null 

A co víc

Konstrukce svítidla musí zabránit vypadnutí vhodné žárovky nebo jiného světelného zdroje a horkých částí ze svítidla. Hrozí-li to, pak vězte, že světlo neprošlo certifikovanou evropskou kontrolou a je třeba jej ihned vyměnit.

Kde vybírat?

Z informací popsaných výše je vhodné vybírat tam, kde vyjma obrázku a základních parametrů, případně lehkého popisu, jsou správně uvedeny i údaje o krytí svítidla, které hledáte. Doporučit vám můžeme náš e-shop i technickou podporu Rent.cz.

Autor článku:

Lucie
Lucie Marketingový specialista

Lucie je specialistkou marketingu se zájmem o interiérové osvětlení. Pravidelně pro vás chystá články se zaměřením na osvětlení interiéru, nové trendy a především tipy, jak na to, aby byl váš domov útulný a zároveň krásně osvětlený.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 112(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i