Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Co je index podání barev CRI?

Aktuality a oznámení

Vojtěch

CRI je označení charakteristické vlastnosti světelného zdroje. Označuje věrnost podání barev.

Jedná se o posouzení, jak zdroj světla zobrazuje „přirozené“ barvy objektu ve srovnání se známým referenčním základem, buď žárovkovým světlem, nebo denním světlem.

Index CRI? Čím vyšší, tím lepší!

Index podání barev, v angličtině Color Rendering Index (CRI), je parametr světelných zdrojů udávaný v jednotkách Ra. Jednotka Ra určuje věrnost barevného vjemu lidským okem CRI, který produkuje samotný světelný zdroj.

Index podání barev (CRI) se měří jako číslo mezi 0 a 100. Při nule (0) vypadají všechny barvy stejně. A CRI 100 ukazuje skutečné barvy objektu. 

Jak chápat index vykreslování barev

Snadno. Nedokážete rozeznat rozdíl mezi černými a námořnickými modrými ponožkami při výběru ve skříni? Pak je zřejmé, že váš současný zdroj osvětlení skříně má velmi nízkou CRI. Stačí, abyste si zmíněné ponožky, jak se říká, „vzali na světlo“ a rozdíl barev bude hned patrný.  

Světelné zdroje s CRI 80 až 90 jsou obvykle považovány za dobré a ty s CRI 90+ jsou vynikající! Obecným pravidlem je: Čím vyšší je CRI, tím lepší je schopnost vykreslování barev.


Role indexu podání barev při osvětlení interiéru

Pokud jde o výběr správných žárovek pro váš domov, CRI pří výběru osvětlení hraje svou roli. Chcete, aby barvy byly ostré a vše vypadalo přirozeně. A aby váš dekor i nábytek vypadaly co nejlépe. Ve výsledku tím ovlivňujete svůj zrak.

Nelze dělat určité úkoly jako psaní, nebo čtení knihy, při osvětlení s nízkým CRI. U sledování televize také požadujete věrné podání zobrazené barvy a stejně tak při přípravě jídla v kuchyni.



Obecně platí, zdroje s vyšším CRI budou poskytovat přesnější barevné podání objektů. Mezi ty patří především LED zdroje. Proto se také LED zdroje využívají k osvětlení vitrín používaných v prostředí muzeí a výstav, nebo ve výlohách se šperky.



CRI je také důležité ve zdravotnictví na operačních sálech. Řeší se také při fotografování, hlavně portrétů. Že se s barvou světla a indexem CRI pracuje i v marketingu, není nic neobvyklého. Denně jsme indexem podání barev konfrontováni v obchodech a supermarketech, kde přesně vědí, že k pultu s uzeninami patří více červené světlo a nad zeleninu je lepší dát raději zdroj s vysokým Ra, aby působila svěžeji.

Autor článku:

Vojtěch
Vojtěch Hlavní nákupčí

Vojtěch jakožto hlavní nákupčí fandí designu a neotřelým barevným kombinacím. Kromě toho zná také veškeré technické úskalí svítidel, včetně jejich správné instalace. Pravidelně se proto s vámi o tyto informace dělí formou článků v poradně. Zapojit LED pásek nebo ventilátor už bude hračka.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 112(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i