Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Působení přímého a nepřímého osvětlení

Aktuality a oznámení

Lucie

Pro pohodu v každé místnosti, je potřeba vzájemně kombinovat přímé a nepřímé osvětlení. Jejich rovnováha působí blahodárně na naší psychiku a smysly.

Přímé osvětlení je to, které přinášejí světelné zdroje, co známe. Tedy žárovky v lustrech, lampách a závěsných svítilnách. Je to perfektní světlo pro čtení a vůbec práci. Naopak nepřímé osvětlení je světlo, které se odráží od stropu, zdi, zrcadel a osvětluje zpětně prostor. Nedochází k nepříjemnému oslnění a nevznikají kontrastní stíny, jako je tomu u přímého osvětlení.

Na druhou stranu ale platí, že přímé osvětlení je zdrojem toho nepřímého, za účasti interiérového vybavení a barev stěn i nábytku, nebo drobných detailů a doplňků interiéru.

Hlavními odraznými plochami se tak mohou stát bílé zdi, skleněné plochy interiéru - jako zrcadla a skleněná dvířka či chromové detaily nábytku.


Nezbytná relaxace

Nepřímé osvětlení je potřebné všude tam, kde se odpočívá. A netýká se to jen ložnice. Uvítáte jej třeba i v koupelně při relaxační lázni, ale i v čekárně u zubaře, kde navodí atmosféru, která snižuje přebytečný stres. Nepřímé osvětlení je důležité také pro sledování televize. Vaše oči nebudou tolik namáhány zářící obrazovkou a kontrastem s tmavou stěnou. Postačí rozsvícená lampička za televizí, nasměrovaná na strop nad televizi, kde dochází k odrazu světla například od stropu a potlačování kontrastu mezi obrazovkou a stěnou za televizí.


Sofistikovaná řešení pro nepřímé osvětlení

Jako zdroje pro nepřímé osvětlení můžete prakticky použít nejrůznější druhy světel. Je potřeba dodržet pravidlo, že samotný zdroj svícení by měl být skrytý, aby nedocházelo k přímému osvětlování prostoru. Není nutné zdroje svícení umisťovat jen do zákoutí, nebo za nějaké předměty, kam není vidět. Lze je efektivně zakrýt sádrokartonovou římsou u stropu.

Osvětlit nepřímo místnost dokážete například LED zápustnými světly nebo podhledovými bodovkami. Stejně tak můžete využít funkční osvětlení zajímavého prvku v interiéru, umístěného v rohu místnosti tak, že je světlený paprsek směrován zády k místnosti. Odraz od stěny vytvoří světelný odraz, který nepřímo osvítí zbylý prostor.

Představte si bodové osvětlení schodů, umístěné nad jednotlivými stupni schodiště. Podél schodiště je chromové madlo, které je díky odrazu od schodů nepřímo nasvícené, i když je výše, než je zdroj svícení namířený na jednotlivé schody. Nepřímé osvětlení zajistí dostatečnou viditelnost madla pro bezpečnou chůzi.


Jak se vytváří nepřímé osvětlení

Osvítit může takto opravdu cokoli. Interiérový návrháři nábytku osazují vitríny nějakým typem světelného zdroje, a díky tomu napomáhají vytvářet nepřímé osvětlení místnosti.



Velmi dobrým pomocníkem pro nepřímé osvětlení jsou LED pásky. Jejich umístění pod police, či okenní římsy vytvářejí nepřímé světlení a zvyšují bezpečnost pro uživatele interiéru. Zároveň i výrobci svítidel již zohledňují potřebu nepřímého osvětlení v interiéru. Při návrhu svítidel si napomáhají různými odraznými plochami, chromovanými díly a hliníkovými rámy. Nasměrování zdroje svítidla na strop s pomocí odrazným ploch vytvoří nepřímé osvětlení, které lze využít v místnostech bytu i značkových prodejnách a pivních barech při posezení.

Autor článku:

Lucie
Lucie Marketingový specialista

Lucie je specialistkou marketingu se zájmem o interiérové osvětlení. Pravidelně pro vás chystá články se zaměřením na osvětlení interiéru, nové trendy a především tipy, jak na to, aby byl váš domov útulný a zároveň krásně osvětlený.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 112(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i