Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Osvětlení do kanceláře

Ostatní interiéry
Odpověděl:
LucieLucie

Odpověď:

Osvětlení kanceláře musí být úsporné, účelné a příjemné. Takové zadání je totožné prakticky od každého zaměstnavatele. A buďme k sobě upřímní, tato pravidla preferuje každý z nás, i když o tom prvoplánově nevíme.

Většina kanceláří v nadzemních částech budov kombinuje přírodní světlo se světlem umělýmV minulosti se nedostatek přírodního světla řešil zářivkami na stropě, případně jakoukoliv lampou na pracovním stole. Bohužel tato forma se v mnohých firmách nachází dodnes a není to optimální.

 

Základem dobrého osvětlení kancelářského pracoviště je pravidlo, že pravák potřebuje světlo zleva a levák zase zprava.

 

Proč?  

Přeci aby si zdroj světla pracovník kanceláře nestínil.  

A mimo to platí (nejen v kanceláři), že zdroj světla nemá být v místnosti jediný, ale mělo by jich být více, aby došlo k optimálnímu rozložení světla po celém prostoru.

 

Ale už dost teorie. Pojďme si představit současné potřeby pro osvětlení kanceláří.

 

Jestliže u vás ve firmě stále preferujete starý model osvícení pomocí zářivek, odstraňte hlavně blikající zdroje. Jejich věčné světelné kolísání a pomrkávání je zdrojem bolestí hlav, migrén a dalších nepohod. Zcela jistě je zdrojem tolik skloňovaného výrazu civilizačních nemocí.

V dnešní době existují LED zářivky, které nejen výkonem, ale i designem a životností předčí zastaralá svítidla. Potřeby na snížení nákladů za energie a hygienickou pohodu jsou splněny.

Dalším aspektem je množství světla

Normou daná intenzita umělého osvětlení v kancelářích je 500 luxů. Je však potřeba pracovat i s dalšími aspekty světla. Za ideální lze považovat barvu světla teplou bílou v rozmezí 4000 – 6000 K (kelvinů). Pro individuální komfort pracoviště je dobré mít možnost přisvícení stolní lampou nebo využít plynulou regulaci osvětlení pomocí stmívání. Je důležité se zaměřit také na odrazivost využitých materiálů v kanceláři, především pracovní desky stolu.

Kam umístit světla

Hlavní svítidlo ideálně na strop, ale má to svá pravidla. Dnes svítidla s elektronickými předřadníky umožňují plynulé stmívání osvětlení – buď manuálně (nebo dálkově) – regulací ve vypínači nebo automaticky, kdy regulaci intenzity ovládá přes čidla inteligentní řídicí systém. A to na bázi žárovky, tedy zdroje světla, nebo osvětlení samotného.  


Doplňková svítidla

Doplňkové osvětlení mohou tvořit směrová a bodová svítidla osazená jinými zdroji. Toto ale nelze aplikovat vždy. Velmi záleží na tom, pro jaké prostředí se osvětlení vytváří, jaká činnost se zde odehrává. Někde stejné prostředí působí inspirativně, jinde může být rušivé. Na jedné straně mohou vytvářet spíše tvůrčí ateliér charakteru designového centra, reklamní agentury a jiné, na druhé straně školní učebna vyžaduje přiměřenost, klid, vyrovnanost.

 

Nástěnná svítidla nebo na stůl?

I zde platí řídit se prostředím. Přídatná svítidla mají za úkol dosvítit tam, kde je potřeba. Pracovní prostory orientované ke stěně, ocení krásná nástěnná svítidla, lineární nebo bodová.

Pracovní prostory orientované do prostoru ocení lampičky, ideálně se sklonovým nastavením a opět s LED žárovkou, která umožní nastavení svítivosti díky regulaci.

 

Doporučení na závěr

Vždy se řiďte dispozicí pracoven a myslete na účelnost, příjemnost a úspornost osvícení. A jestliže vybavujete reprezentativní místnost, nebraňte se designovým lustrům, přesně takovým, jež charakterizují vaši společnost. V kanceláři dopřejte zaměstnancům, aby viděli na počítač stejně dobře jako na zápisky do stolního kalendáře a aby měli přehled o celém pracovním stole. Světelné propojení míst ke skříním, archivu nebo oknu je také důležité, pracovníci nebudou strádat přechodem mezi zónou způsobující únavu a zónou světla. 

 

Autor článku:

Lucie
Lucie Marketingový specialista

Lucie je specialistkou marketingu se zájmem o interiérové osvětlení. Pravidelně pro vás chystá články se zaměřením na osvětlení interiéru, nové trendy a především tipy, jak na to, aby byl váš domov útulný a zároveň krásně osvětlený.


Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 112(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i