Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Lampy a lampičky

Obývák a ložnice
Odpověděl:
LucieLucie

Odpověď:

Stolní lampa by neměla chybět v žádné domácnosti. Je to výborný pomocník při čtení, při práci i pro navození atmosféry. Díky pokojovým lampičkám rozsvítíme každý tmavý roh nebo kout v místnosti a docílíme tak rovnoměrného a příjemného celkového osvětlení.

První věcí, nad kterou je třeba při výběru lampy myslet, je její samotný účel.

Je potřeba lampičku na pracovní stůl?

Ideální bude polohovací lampa, která umožňuje přizpůsobit tok světla tak, jak je právě potřeba. Ideální vzdálenost světla nad stolem je dle odborníků 40-60 cm.


Současně platí, že pro praváky se světlo staví na levou stranu, pro leváky naopak. Prostě ať světlo netvoří nepříjemné stíny.

Pokud můžeme tok světla usměrňovat, výrazně se zvýší užitná hodnota samotného svítidla, které neoslňuje a naopak může na pracovní plochu dopadat více světla než u lampy, která je statická a nelze ji jakkoliv naklánět a modifikovat tak požadovaný tok světla. Pohyb různých částí lampy zajišťuje většinou soustava kloubů a čepů umístěná na lampě.

 

Stojací lampy se stmívačem

Stojací lampy s regulací svitu jsou důležitým doplňkem mnoha domácností, jelikož zde naleznou široké uplatnění. Jedná se o lampy, které jsou vhodným pomocníkem při čtení v ložnici, v obývací místnosti zase poslouží při dívání se na televizi. Většina stojacích lamp může být opatřena polohovatelnými stínítky, což uspokojí i toho nejnáročnějšího zákazníka. Otáčecí rameno s možností nastavitelné výšky snadno namíříte do požadované pozice a ještě si zvolíte intenzitu svícení. Díky této přidané hodnotě se rázem lampy se stmívačem stanou velmi potřebnou součástí každodenních činností, kde je umělého světla zapotřebí.

Potřebná intenzita svícení lampiček

Stolní či stojací lampy využíváme jako doplňkové osvětlení při práci, kdy musíme věnovat pozornost také dostatečnému výkonu světla. Dle odborníků by se intenzita takovéhoto světla měla pohybovat mezi 300 – 500 lumeny (tedy alespoň okolo 40W). Osvětlení na čtení či při studiu by se mělo pohybovat kolem spodní hranice 300 lumenů. Naopak na ruční práce, například vyšívání či práci v dílně, by měla dosahovat až 500 lumenů.

Pokud však hledáte stolní svítidlo do ložnice, nejenomže by mělo mít nižší výkon, ale rovněž oceníte stínítko, díky němuž vás světlo nebude nepříjemně oslňovat. Náš tip – volte lampičku s praktickým dotykovým ovládáním.

 

 

Stolní lampy s LED technologií

V dnešní době jsou hojně rozšířené stolní lampy se zdrojem LED. Moderní způsob svícení vyzařuje příjemné světlo při velmi nízké spotřebě energie. Kromě již zmiňované úspory energie patří mezi další výhodu odolnost proti nárazu. LED žárovky se při pádu na zem neroztříští na mnoho malých, až neviditelných kousků, jak tomu bývá u běžných žárovek, ale pád z malé výšky přežije bez problémů. K dostání jsou například kancelářské lampy s vestavěnými LED zdroji umístěnými uvnitř. Deklarovaná životnost LED zdroje je 20–50 let. Povrchová teplota LED žárovek je nízká, takže se o ně nespálíte. To je jejich další nespornou výhodou.

 

 

Dříve, než si pořídíme první kousek, nezapomeňte na podstatné. Stolní lampička by měla plnit především funkci pomocnou, teprve poté dekorativní. Jak už bylo výše zmíněno, nejpotřebnější plochou, která potřebuje dostatečné osvětlení je pracovní stůl. Ať už se jedná o šicí koutek, dětský nebo pracovní stůl, samostatné svícení tyto místa vyžadují a proto je osvítíme pomocným světlem. Stolní lampička by zkrátka neměla chybět na žádném stole. 

Vybírat bychom ovšem měli podle potřeby daného místa, kde bude lampička sloužit. Jakmile máme vybrané místo, lampičku vybíráme podle možností, které nám nabízí. Některé jsou totiž svým vzhledem určeny pouze pro nejmenší děti. Poznáme je jednoduše. Dětské lampičky mohou mít podobu různých zvířátek či kytiček. Lampičky určené na pracovní stůl by měly mít nastavitelné otočné rameno, ke čtení do ložnice se zase hodí spíše lampičky s regulací intenzity svitu, včetně otočné základny. Nevíme-li, k čemu lampičku využijeme, ale chceme jen zaplnit místo, vybíráme multifunkční lampičky
 
 

A z takových lampiček si vyberete i v našem e-shopu. Stačí se řídit následujícími doporučeními, co by nemělo chybět ideální lampě:

- otočná hlava, popřípadě rameno lampy 
- regulace intenzity světla
- žárovka by nikdy neměla přečnívat přes okraj stínítka

Stolní i stojací lampy ovlivňují náš život a setkáváme se s nimi denně. Věnujte proto jejich výběru dostatek času. Jen tak budete spokojeni a dostatek kvalitního světla vám pak bude odměnou.

Autor článku:

Lucie
Lucie Marketingový specialista

Lucie je specialistkou marketingu se zájmem o interiérové osvětlení. Pravidelně pro vás chystá články se zaměřením na osvětlení interiéru, nové trendy a především tipy, jak na to, aby byl váš domov útulný a zároveň krásně osvětlený.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 112(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i