Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Venkovní osvětlení příjezdových cest

Magazín

Lucie

Chcete při příjezdu domů a parkování v nočních hodinách dobře vidět a mít jistotu, že svůj automobil bezpečně zaparkujete do garáže, nebo se v pořádku trefíte pod přístřešek, aniž byste si auto zničili? Máme pro vás pár rad, které vám pomohou s výběrem a zároveň usnadní plánování, jak osvětlit příjezdové cesty a okolí bazénu.

Bezpečně za světla až ke dveřím!

Bezpečný vjezd do garáže i do domu nám pomohou zajistit nájezdová svítidla. Jejich plánování přichází na řadu, když rekonstruujeme venkovní prostor s nájezdem do garáže, nebo stavíme a aktuální práce se týkají úprav okolí domu a elektrických rozvodů vně domu. Nájezdová svítidla s tlumeným neoslnivým světlem jsou stále oblíbenější volbou, kterou ale zapojujeme do elektrické sítě.  Samozřejmě, že na trhu objevíme i LED variace solárních zápustných světel.  Ovšem jejich svícení je omezené denní dobou, kdy nad ránem už tolik nesvítí, a zároveň i využití v zimním období není možné. LED solární zápustná svítidla i přes dostatečné IP krytí nejsou vhodnou volbou pro svícení po celý rok. Důvodem je omezená funkce baterie v zimním čase a tedy pravidelné uklízení s podzimem.

Ideální verzí nájezdových svítidel jsou svítidla s čidlem, která reagují na pohyb tak, že sama spínají a sama se zase vypnou, jakmile pohyb ustane. Venkovní čidlo můžeme instalovat externě přesně do výšky přijíždějícího vozu a připojit je na stávající nájezdová svítidla. Venkovní čidlo zaznamená příjezd a rozsvítí nájezdová svítidla až ke garáži nebo domu.

Lze ale využít i nájezdových svítidel na dálkové ovládání, kdy si ovladačem rozsvítíme zrovna, kdy potřebujeme, ale musíme myslet na to, abychom ovladač měli při sobě.


Na co si dát pozor při výběru nájezdových svítidel

Při výběru je důležité si všímat vysokého stupně krytí označeného značkou IP, i vynikající odolností, aby bylo možné přes takové světlo přejet autem. Mezi nejčastější zdroj volíme LED žárovky, které se vyznačují vysokou životností a nízkým nákladem na provoz. IP krytí (Ingress Protection) udává odolnost svítidel proti vniknutí cizího tělesa a vniknutí kapalin, lidově vodotěsnost. Platí, že čím vyšší číslo IP má, tím je vyšší i ochrana, avšak pro svítidla, která užíváme na otevřeném prostoru v dešti, je dostatečné IP krytí 67, svítidla pro bazénové prostředí potom mají  IP68. Při krytí stříškou pak IP 44. Více se o problematice IP krytí dozvíte v našem článku IP krytí.

Další typy pro osvětlení nájezdových cest

At už se rozhodnete pro sloupková svítidla podél příjezdové cesty nebo venkovní nástěnná svítidla na fasádu domu, která jsou ideální volbou v případě krátkého nájezdu, nebo parkování pod stříškou. I zde ale platí možnost zajištění typů osvětlení se senzory, která usnadní úkony před příjezdem domů, stejně jako přístup na pozemek, kde se nachází například nekrytý bazén. Určitě se vyplatí myslet na vlastní bezpečí stejně jako ochranu celé rodiny, včetně domácích mazlíčků.

Jak nejlépe rozmístit osvětlení nájezdu k parkování nebo okolí bazénu?  

Ideální volbou je rozmístit vyšší provedení sloupků a rozmístit je v rozestupu 2–4,5 m, nejlépe po obou stranách příjezdové cesty. Je třeba brát v úvahu intenzitu svítivosti, umístění i délku příjezdové cesty.

Platí, že příliš malý rozestup s větším počtem sloupků by mohl vyvolat iluzi, že máte na pozemku letovou dráhu a také znemožní výhled do širšího okolí, díky oslnění. U zápustných svítidel se řiďte délkou vozu, tedy vhodné rozmístění je asi po dvou metrech, tak abyste v každé chvíli průjezdu měli kontakt alespoň s jedním světlem.

V okolí bazénu nepoužívejte příliš ostrá a intenzivní bodová svítidla, která z určitých úhlů zneviditelní vodu a předcházejte tak neštěstím. Více menších svítidel rozmístěných v pravidelných rozestupech 1,5 metru kolem bazénu vykonají stejnou službu a nedovolí nikomu zabloudit.


Solární svítidla pro příjezd, ano ale raději na chalupu nebo chatu

Solární osvětlení příjezdové cesty je levnou a šetrnou k životnímu prostředí variantou. Na rozdíl od elektrického osvětlení se nemusíte zabývat přípravou nutných elektrických rozvodů. Ale jejich využití limituje roční doba, a také v pozdní příchody nad ránem už nemusí tak intenzivně svítit. Jejich svícení po slunečním dnu je spolehlivé a navedení do správného místa na letní chalupě se začínající nocí zvládnou také bezpečně.  

Vězte, že osvětlení přesně pro vaši zahradu si určitě z naší pestré nabídky vyberete, ať už máte moderní novostavbu, venkovský domek nebo rekonstrukci.

Autor článku:

Lucie
Lucie Marketingový specialista

Lucie je specialistkou marketingu se zájmem o interiérové osvětlení. Pravidelně pro vás chystá články se zaměřením na osvětlení interiéru, nové trendy a především tipy, jak na to, aby byl váš domov útulný a zároveň krásně osvětlený.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 112(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i