Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Stropní ventilátor je velký pomocník v zimě

Obývák a ložnice
Odpověděl:
LucieLucie

Odpověď:

Ventilátor využijete po celý rok. Ať je zima nebo horko, vždy se díky stropnímu ventilátoru budete cítit příjemně. Za parných dnů stropní ventilátor místnost výrazně ochladí a v zimě jej lze přepnout do zimního režimu, kdy ventilátor bude mísit teplý vzduch od stropu se studeným od podlahy. Ušetříte tak náklady za topení.

Stropní ventilátory jsou in

V poslední době jsou stropní ventilátory velmi populární. Jejich výhodou je, že se dají instalovat ke stropu a v místnosti tak nezaberou potřebný užitný prostor. Klidně jej můžete umístit místo lustru, protože u řady modelů je součástí i světlo. V naší nabídce naleznete také stropní ventilátory se světlem.

 

Jaké mají ventilátory výhody či nevýhody?

V letním období je všeobecně známá pomoc stropních ventilátorů. Přesto nemusí být vhodným řešením pro všechny. Komu je proudící vzduch nepříjemný, může považovat ventilátor za nevhodný.  

Výhody stropních ventilátorů ale jednoznačně převažují:

·        Jsou finančně dostupnější
·        Jsou úspornější než klimatizace
·         Díky stropnímu umístění je proudění vzduchu minimální
·         Mohou sloužit i v zimním období díky reverznímu chodu lopatek
 

 

Představujeme účinek stropního ventilátoru v zimě

Mnohé ze stropních ventilátorů mají tzv. reverzní chod, pojmenovaný též jako zpětný nebo zimní chod. Někteří výrobci ho označují symbolem sněžné vločky nebo podobnými piktogramy.

V zimních měsících využíváme vytápění na zvýšení teploty v našich domácnostech. Teplý ohřátý vzduch stoupá směrem vzhůru, kde se usadí právě v blízkosti stropu a zbytek místnosti níže zůstane chladnější.  Aby se docílilo vyššího tepla i v místnosti, nezbyde než zvýšit teplotu vytápění.

Když spustíte stropní ventilátor v opačném směru, bude hnán teplý vzduch od stropu ze středu místnosti a zatlačí ho dolů. Ventilátor tak začne mísit teplý vzduch od stropu se studeným vzduchem od podlahy a tím i zvyšovat teplo v nižších partiích místnosti. Díky stlačení vzduchu ventilátorem místnost vyhřejete rychleji a nebudete muset přitápět. Tento pohyb vzduchu ušetří až 15 % nákladů na vytápění. A to se v porovnání s pořizovací cenou stropního ventilátoru vyplatí.

 

Pár rad na závěr

Do malých místností vybírejte ventilátory o průměru 122 cm, do velkých místností nad 20 m2 se hodí ventilátory o průměru 132 cm a víc. V místnostech s vysokými stropy používejte ventilátory na dálkové ovládání – je to pohodlnější.

Stropní ventilátor by měl běžet ve směru hodinových ručiček v zimě (pro pohyb teplého vzduchu od stropu k podlaze) a proti směru hodinových ručiček v létě.

Autor článku:

Lucie
Lucie Marketingový specialista

Lucie je specialistkou marketingu se zájmem o interiérové osvětlení. Pravidelně pro vás chystá články se zaměřením na osvětlení interiéru, nové trendy a především tipy, jak na to, aby byl váš domov útulný a zároveň krásně osvětlený.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 112(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i