Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Rozvržení elektroinstalace a tipy na osvětlení při přestavbě vozidla na obytné

Magazín

Vojtěch

Letos, více kdy jindy, přicházejí myšlenky na dovolenou ve vlastním obytňáku. Nahrává tomu i současná situace. Dovolená na kolech přináší netradiční zážitek a pro mnohé i životní styl, který přetrvá i samotné prázdniny. A tak si takový dům na kolečkách trochu více přiblížíme.

Půjčovna nebo vlastní vůz?

Zastánci půjčoven vozidel, kteří chtějí vzít dovolenou do vlastních rukou a svobodně cestovat, bude asi více. Mnozí ale narazí na limity obytného vozu a bude jim třeba chybět toaleta, se kterou se počítá v kempu či dostatečná ložnice pro nocování v divoké přírodě. Pak přichází na řadu vlastní přičinění při rekonstrukci dodávky na obytnou.


Čím začít? Plány a výkresy

Přestože si věříme a jsme technicky zruční, pomoc odborníků je vždy na místě. Už jen proto, že samotné plánování, kdy oni myslí na zadní vrátka - co by kdyby, nás dokáže vrátit zase na začátek. A lépe domyslet výkonnější autobaterie, které zajistí i zdroj elektřiny pro obytný prostor a vytvoří o něco více pohodlí. V počáteční fázi je potřeba dobře promyslet umístění zásuvek, vypínačů nebo spojů přes prodlužovací kabely a spojky

U vypínačů zvážit, zda bude plně přístupný pro ovládání či bude lepší vybrat ovládání na dálku nebo chytré ovládání přes telefon. Zároveň přichází na řadu instalace izolací elektriky a termické obložení interiérů. K tomu budete potřebovat spousty známých i neznámých elektrosoučástek, traf a izolačních pásek a všeho ostatního. To vše bude vyžadovat jistou odbornou znalost práce s elektrikou, na to nezapomínejte!


Osvětlení do interiéru obytného vozu

Ideální variantou jsou podhledová a bodová světla. U podhledových svítidel je nutné dbát na výkon a příkon a vzdát se žárovek, které vytvářejí teplo. Lepší volbou jsou svítidla s LED moduly.



U bodových svítidel si pohlídat délku žárovek, které nebudou znatelně přesahovat obložení. A volit polohovatelné bodovky, které si snadno natočíte tam, kam potřebujete.
Nezapomeňte také na výhody LED pásků. Jejichž skladnost se počítá do pozitiv.

 

Pohodlí tvořte přídavnými světly

Určitě se neobejdete bez přídavných světýlek, ručních baterek a čelovek.
Ostatně ty patří i do běžné prázdninové výbavy, v obytném vozu by měly být samozřejmostí. S tím souvisí i dostatečná zásoba baterií.



Večerní posezení ozvláštněte třeba petrolejovou lampou. Jednak nespotřebováváte elektriku a petrolej zrovna nevoní hmyzu. A pokud byste přesto s nimi měli potíže, lze přibalit odpuzovače a lapače hmyzu.

Váš obytný vůz s luxusním vybavením podle představ vás přesto předurčuje k většímu pobytu mimo vůz a tak se v případě chladných dnů nabízí přibalit venkovní topná tělesa, která tu vaší romantiku do nebes povýší.

Autor článku:

Vojtěch
Vojtěch Hlavní nákupčí

Vojtěch jakožto hlavní nákupčí fandí designu a neotřelým barevným kombinacím. Kromě toho zná také veškeré technické úskalí svítidel, včetně jejich správné instalace. Pravidelně se proto s vámi o tyto informace dělí formou článků v poradně. Zapojit LED pásek nebo ventilátor už bude hračka.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 112(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i