Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Venkovni osvetlení

Magazín

Monika

Externí osvětlení není jen záležitostí jarních nebo letních měsíců. Vhodně vybraná svítidla vám poslouží celoročně. Kvalitní venkovní osvětlení zvýší nejen komfort při vašem pobytu na zahradě a terase, ale také poskytuje větší bezpečí před úrazem i vyloupením domu.

Jaké venkovní svítidlo vybrat?

Nejčastěji využívanými jsou venkovní nástěnná svítidla. V případě umístění na fasádu domu vám nejlépe poslouží svítidla s pohybovým čidlem. Do altánu či na terasu vybírejte svítidla bez čidla, aby vám světlo zbytečně nezhasínalo, pokud tam budete trávit čas. Na zahradu, ale i k chodníkům se hodí také sloupková, či parková svítidla, jež svou výškou dostatečně osvítí prostor a navíc vypadají velmi efektně a vaší zahradě dodají atraktivní vzhled.

Bezpečnost na prvním místě

Při výběru venkovních svítidel je třeba dbát na některé parametry. Nejdůležitější je ochrana krytí neboli hodnota IP. Ochranu krytí vybírejte dle umístění svítidla.

Pokud budete svítidla instalovat pod širé nebe, zvolte osvětlení s ochranou krytí alespoň IP 55. Tento stupeň ochrany značí odolnost vůči stříkající vodě. Pokud budete mít svítidla zabudovaná do země nebo v okolí bazénu, sáhněte po světlech alespoň s ochranou IP 65. To značí ochranu proti ponoření do vody.

Nájezdová svítidla

Příjezdové cesty nebo chodníky nejlépe osvětlí pojezdová svítidla, která vynikají výjimečnou odolností vůči mechanickému poškození a díky tomu přes ně klidně můžete přejet i automobilem. Zároveň neoslňují a nepůsobí rušivě. Další možností je sloupkové osvětlení podél cesty. Taková svítidla vám zajistí bezpečnou cestu kolem domu a stejně tak vozidlu vjezd do garáže. U nás na Rent.cz dokážete vybrat co nejúspornější svítidla, která mohou svítit celou noc.

Svítidla na fasádu domu

U osvětlení fasády volíme mezi funkcí bezpečnostní a architektonickou. Pro bezpečnostní osvětlení volíme obvykle reflektorová, směrová svítidla s dostatečným světelným výkonem, která neruší sousední stavby. Vhodné je umístit svítidla s čidlem, aby neoslňovala osoby v domě ani sousedy, ale naopak, aby působila překvapivě na případné vetřelce v okolí domu.

U architektonického osvětlení je výběr svítidel a jejich umístění ovlivněno architekturou budovy. Rodinnému domu sluší diskrétnější osvětlení. Plní několik funkcí najednou. Zvýrazňuje stavbu, osvětluje vstup i komunikace podél domu.


Ke dveřím a branám i na zahradu

Při výběru venkovního svítidla nezapomeňte na důležitou radu. V případě volby venkovního svítidla s ostrým a kontrastním světlem, které osvítí jediný bod v exteriéru, bude zbytek prostoru působit příliš tmavě.

Proto je dobré sáhnout po takovém svítidle, které má dobrý měkký rozptyl světla a vytvoří malebnou atmosféru, případně osadit místo více svítidly, které tmavý prostor rozbijí. A mnohdy k tomu postačí drobné solární osvětlení zahradního zákoutí, stejně jako osvětlení domovního čísla nebo závěsné osvětlení nedalekého altánu.



Autor článku:

Monika
Monika E-commerce specialista

Monika má na starost e-commerce oddělení a je fanynkou venkovního osvětlení. Díky ní zjistíte, jaké zrovna frčí trendy ve světě venkovních svítidel. A třeba i to, jak na efektivní osvětlení zahrady a okolí domu.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 112(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i