Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Power banka – energie na cesty za skvělou cenu

Aktuality a oznámení

Lucie

Vybíráte vhodnou powerbanku a tápete jakou vybrat? Nevíte, jaké parametry sledovat a kolik vám bude stačit pro nabití vašeho chytrého telefonu? Pak vám s tím pomůžeme.

Jak vybrat powerbanku?

Powerbanka – z anglického Power Bank je externí zdroj energie, který využijete všude tam, kde chybí elektrická zásuvka. Slouží jako přenosná baterie, z níž si dobijete třeba mobilní telefon.

 

1. Kapacita powerbanky:

Je uváděna číselnou hodnotou v mAh. U nás v e-shopu je uvedena již v názvu konkrétního zboží, takže na první pohled si zvolíte Vámi požadovanou.

Hodnota kapacity powerbanky udává, kolik energie v sobě akumulátor může maximálně uchovat. Na tento údaj si dejte pozor, je důležité si uvědomit, že powerbanka vám nikdy nedodá všechnu energii, která je uváděna.

 

Důvodem jsou ztráty vznikající rozdílným napětím powerbanky při předávání energie do zařízení a stejně tak i ztráty při samotném nabíjení powerbanky ze zdroje elektriky.

Konkrétně powerbanka má průměrně napětí vlastní baterie 3,7 V a obvyklé napětí baterie telefonů bývá 5 V.

U powerbanky počítejte s tím, že prezentovaná kapacita výrobků je zhruba o 20 % nižší než ta skutečná. V reálu vám tak energetická banka poskytne cca 80 % uváděné kapacity.

Obecná orientace v parametru kapacita:

§Powerbanky s kapacitou 2 000 až 5 000 mAh – ideální pro občasné navýšení energie baterie, zpravidla o desítky %

§Powerbanky s kapacitou 5 000 až 10 000 mAh – energie potřebná pro delší pobyt v přírodě

§Powerbanky s kapacitou 10 000 až 15 000 mAh – vícenásobné nabití mobilních telefonů i tabletů

§Powerbanky s kapacitou nad 15 000 mAh – dokáží dodat energii notebookům

Pro přesnější zjištění, co vlastně powerbanka zvládne, budete potřebovat znát hodnoty kapacity baterie zařízení, které hodláte nabíjet. Porovnáním s kapacitou powerbanky zjistíte, kolikrát jste schopni zařízení nabít od 0 do 100 %.

Příkladem:

Vlastníte-li powerbanku s kapacitou 10 000 mAh, obecně máte k dispozici o 20% energie méně, tedy 8 000 mAh. 

Plně vybitý chytrý telefon iPhone 5 s baterií o kapacitě 1 440 mAh nabije powerbanka s kapacitou 10 000 mAh maximálně 5 krát. Vybitý iPad mini s baterií 4 500 mAh nabije powerbanka s kapacitou 10 000 mAh 1,5 krát.

S tímto faktem je potřeba počítat, je to zcela standardní situace a nejedná se o chybu produktu, ani o důvod k reklamaci.

 

2. Rychlost nabíjení powerbanky:

Obecně je rozdíl mezi nabíjením powerbanky ze sítě pomocí mikro USB, která bývá znatelně kratší, oproti nabíjení z počítače. Vliv na rychlost nabíjení má také typ micro USB, kapacita powerbanky i typ baterie powerbanky a další. Čím je větší kapacita powerbanky, tím je i delší doba jejího nabíjení. 

Zároveň je rozdíl v čase při nabíjení prostřednictvím klasické mikro USB nebo mikro USB typ C. Výkonnější mikro USB-C zkrátí čas nabíjení z elektriky o polovinu a z PC je dokonce 4x rychlejší.

U powerbanky s kapacitou 5 000 mAh počítejte s nabíjením od 2 do 13 hodin, kapacitu 10 000 mAh nabijete za cca 3 hodiny ze sítě, až za 26 hodin z PC.

 

3. Rychlost nabíjení telefonu z powerbanky

Ta je závislá na výstupním proudu z konektoru, ke kterému připojíte telefon. Proud se uvádí v ampérech a má dvě hodnoty 1 A a 2,1-2,6 A. Čím je vyšší výstupní proud, tím kratší je potřebný čas. U nabíjení telefonů z powerbanky počítejte s jednou až třemi hodinami.

 

4. Design a funkční prvky

Vybírejte powerbanku s ohledem na prostředí, ve kterém bude využívaná. Plastová nebude úplně vhodná na putování přírodou, lepší bude pevnější materiál. Powerbanka se zabudovanými kabely bude naopak vhodnější na výšlapy, kdy oceníte, že nemusíte nosit nabíjecí kabely navíc. Nezapomínejte na hodnotu IP - určující, v jakém prostředí lze powerbanku používat.

Některé powerbanky jsou vybavené LED svítilnami, jiné disponují solárním nabíjením, další displejem informujícím o zbývající kapacitě powerbanky. Výrobci se předbíhají s integrovanými funkcemi, jak více usnadnit život uživatelům.

 

Autor článku:

Lucie
Lucie Marketingový specialista

Lucie je specialistkou marketingu se zájmem o interiérové osvětlení. Pravidelně pro vás chystá články se zaměřením na osvětlení interiéru, nové trendy a především tipy, jak na to, aby byl váš domov útulný a zároveň krásně osvětlený.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 112(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i