Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Osvětlení bazénu a jeho okolí

Exteriér
Odpověděl:
MonikaMonika

Odpověď:

Vhodně vybrané osvětlení bazénu dodá večernímu koupání úplně jiný rozměr. Možná to znáte ze zahraničních dovolených. Vytvoří útulnou až romantickou atmosféru na jedné straně, na straně druhé poslouží jako bezpečná orientace v prostoru kolem bazénu. Jaké zvolit osvětlení, které splní jak estetickou, tak i praktickou funkci? To vše se dozvíte v tomto článku.

Bazénová svítidla

Světlo je nejlepším doplňkem v bazénu. O tom nelze pochybovat. Kdo by si odepřel možnost večerního plavání, když mu to parametry i technika bazénu umožňuje. Proto by se u každého plánu bazénu mělo přemýšlet i nad jeho zápustným osvětlením. U návrhů osvícení bazénu i výběru svítidel jsou nejdůležitějším parametrem bezpečnostní hlediska. V okolí vody je nutné používat svítidla s bezpečnostní a krytím IP 65 a výš.

Co znamená stupeň krytí?

Jedná se o číslo určující stupeň ochrany před prachem a vlhkostí. Obecně lze uvést, že čím vyšší číslo je, tím větší ochranu proti těmto vlivům představuje. Daleko podrobněji se o tomto tématu dozvíte v článku IP krytí.

Nejčastěji se pro osvětlení bazénu používají podvodní reflektory neboli zápustná svítidla, která se dají pořídit i v našem e-shopu rent.cz. Bazénová svítidla lze vybírat jak v bílém, tak i v RGB provedeném svícení. A rozhodně platí, že zápustná svítidla s vysokým IP krytím je možné využít i pro osvětlení bazénového bezprostředního okolí.

Právě takové osvětlení připraví u bazénu originální atmosféru. Bazénová světla dokáží za tmy navodit jedinečnou atmosféru. Jedná se o speciálně upravená LED světla, která lze snadno instalovat k bazénům, i vířivým vanám. Taková svítidla jsou vyrobena s vysokou odolností vůči vodě i mechanickému poškození a nesou označení IP vyšší než 44. Tyto výrobky mají dlouhou životnost.

Estetická svítidla k vodnímu prostředí

Máte-li na své zahradě jezírko či vodní prvek přinášející živou oázu, pak vězte, že přichází na řadu i okrasná funkce svítidel. Vodní hladina se večer chová jako zrcadlo a krásně odráží obraz osvětleného okolí. Proto je důležité myslet i na designová osvětlení kolem vody. Osvětlením zajistíte vyšší bezpečnost pohybu, nestane se, že byste při nočním příchodu domů spadli do bazénu.



Kolem vodního jezírka jsou ideální venkovní svítidla v přírodních a neutrálních barvách, prostě taková, která nebudou rušit okolí vodního rezervoáru, ale vhodně doplní okrasné rostlinstvo a okolní dekoraci. Vhodné je osvětlit okraje bazénů, stejně jeho okolí, třeba pomocí přidaných zahradních svítidel. Ideální variantou jsou nasvícené rostliny, keře i zástěny bazénu například zahradními reflektory.

Sloupková svítidla a zahradní lampy pro osvětlení vodního okolí

Při osvětlení bazénu je také dobré myslet na osvětlení příchozích cest. K tomuto účelu se doporučují zvolit klasická zahradní svítidla. U nich ale musíte počítat s přívodem elektriky nebo volit varianty osvětlení na baterie. Výbornou volbou jsou tolik oblíbená solární svítidla, která plní funkci večerního osvětlení a díky nim ani neprosvítíte, jak se říká, majlant. Jsou dobíjena přirozeným denním světlem.

Ať už je rozhodnete pro jakékoliv řešení, myslete v první řadě na bezpečnost. A to jak zabezpečit a dostatečně osvětlit vodní plochu, abyste zamezili nebezpečným pádům do vody, tak i předcházeli případnému zranění elektrickým proudem. Těšte se ze svého osvětleného zahradního bazénu či vybudované vodní tůňky, ať vám přináší jen radost a zábavu, bez zbytečných starostí, kterým se dá předejit.


Autor článku:

Monika
Monika E-commerce specialista

Monika má na starost e-commerce oddělení a je fanynkou venkovního osvětlení. Díky ní zjistíte, jaké zrovna frčí trendy ve světě venkovních svítidel. A třeba i to, jak na efektivní osvětlení zahrady a okolí domu.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 112(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 

Doporučené produkty

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i