Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Není barva jako barva

Aktuality a oznámení

Lucie

Různé světelné zdroje vyzařují různé barvy světla. Barva světla se pohybuje od chladných až k teplým tónům a pojem se odborně nazývá teplota barev.

Kombinace teplot barev ovlivňuje lidské chování, soustředění i výkon. S využitím znalostí jejich vlivu lze výrazně ovlivnit psychickou a fyzickou kondici.

Teplota barev

Barva vyzařovaného světla se udává v jednotce Kelvin (K). Barevné spektrum sahá od teplých odstínů až po ty nejchladnější. Tmavší červené a žluté odstíny jsou na nejnižší příčce stupnice Kelvinů (běžně ±1800 K). Nejjasnější světlo je v chladných bílomodrých barvách (±8000 K).

 
 

Teplota barvy světla = teplota chromatičnosti.

Je uvedena u všech produktů našeho e-shopu. U zdrojů svícení je chromatičnost součástí filtrů, pro přesný výběr žárovek a zářivek s konkrétní teplotou barvy.
  

Jaké světlo je příjemné?

Umělé osvětlení by mělo mít dostatečnou intenzitu, na druhou stranu by ale nemělo být nepříjemně ostré. Ideální je světlo měkké, tedy takové, které připomíná světlo denní. Pro náš zrak je tento odstín nejpřirozenější a na psychiku působí neutrálním až uklidňujícím způsobem. Studené bílé světlo s modravým nádechem zlepšuje koncentraci, na druhou stranu v nás ale vyvolává i subjektivní pocit zimy. Odstíny do červena naopak navozují relaxační náladu.

 

Osvětlení do obýváku

Do obývacího pokoje je ideální měkké a dobře rozptýlené světlo. Vhodné jsou teplé odstíny, při kterých se budete v místnosti cítit příjemněji. Pro obývací pokoj je typické využití více různých druhů osvětlení rozdělujícího prostor na zóny s odlišnými funkcemi. Pomocí bodových světel lze v místnosti snadno zdůraznit dekorace, umělecké předměty či další zajímavé prvky. V lustru v obývacím pokoji bývá často několik žárovek. Kužel světla by neměl směřovat přímo na zeď, aby se světlo mohlo dostatečně rozptýlit. V případě nižšího stropu nezapomeňte na stínítko, které zabrání oslnění.

 

 

Vhodná svítidla v ložnici

Pokud jsou v ložnici umístěné pouze postele, je třeba jiné osvětlení, než když se zde nacházejí úložné prostory či dokonce pracovní koutek.

V ložnici můžete využít i malé lineární zářivky nebo LED pásky, které vám ve skříních pomohou vybrat si oblečení. Bodové zdroje na zdi mohou zvýraznit oblíbený obraz. Samozřejmostí by měly být noční lampičky, ale příjemná je i možnost ovládat z lůžka centrální osvětlení ložnice.

 

K vyššímu komfortu přispěje stmívač, díky kterému si můžete intenzitu osvětlení nastavit podle své aktuální potřeby. Stmívatelné jsou zdroje světla, tedy stmívatelné žárovky, které nabízejí i přidané funkce stmívání, v podobě stupňovaného, plynulého a více krokového stmívání.

 

Podobně jako do obývacího pokoje je i pro ložnici vhodné světlo v teplejším tónu (2 500 K). Výjimkou je noční stolek – nad ten se hodí odstín, který každému individuálně vyhovuje na čtení. Nejčastěji se používají zdroje s barevnou teplotou 2 800 až 3 000 K.

Dětský pokoj a vhodné osvětlení

Osvětlení dětských pokojů je nutné věnovat zvláštní pozornost – nevhodné světlo může způsobovat řadu zdravotních problémů – od bolestí hlavy až po zánět spojivek. Podstatný je i vliv světla na psychiku dítěte. Jistě jste sami na sobě zpozorovali, že nedostatečné osvětlení vede k duševní nepohodě. Pokud by kvalitní světlo v dětském nebo studentském pokoji chybělo, může to mít za následek podrážděnost a sníženou schopnost učit se.

 

Nezbytné je jedno centrální osvětlení, které je doplněno podle potřeby a věku dítěte. Pro mladší děti se hodí barevná dekorativní svítidla, pro děti školou povinné jsou zase nepostradatelné stolní lampičky, aby měli dostatek světla na psaní domácích úkolů. Na stůl jsou pro ty starší ideální lampy s kloubovým ramenem, které je možné si přizpůsobit a nasměrovat podle potřeby.

Zejména v pokojích malých dětí dbejte i na bezpečnost osvětlení. Ideální jsou dotyková svítidla, která mohou být v dosahu dětí a přitom nehrozí nebezpečí úrazu elektrickým proudem.

Znáte barevné svícení?

Mohou za to RGB žárovky, které díky míchání základních barev (červená, zelená, modrá) mohou svítit jakoukoliv zvolenou barvou. K nastavení barev a barevných efektů slouží dálkové ovládání, které je u těchto typů přiloženo. Dálkovým ovládáním je možné ovládat všechny žárovky současně. RGB žárovky jsou vhodné jako dekorace do všech interiérů a pasují do běžných patic svítidel.

 

Jaké světlo do koupelny?

Centrální světlo v koupelně by mělo být doplněno minimálně jedním doplňkovým zdrojem, například světlem nad zrcadlem. Nezapomeňte, že v koupelně je třeba při výběru a umístění osvětlení dodržovat bezpečnostní předpisy. Světla, která jsou určena pro použití ve vlhkém prostředí, musí mít vyšší stupeň ochrany. Svítidla mají dvojí izolaci a ochranu před stříkající vodou. Proto do koupelny vybírejte taková, která mají krytí alespoň IP44.

 

Velkou pozornost v koupelně věnujte osvětlení zrcadla. Vhodné je umístit k němu podélná svítidla, která nevytvářejí ostré stíny v obličeji. Podobné svítidlo je možné umístit i nad zrcadlo. Vyhnout se naopak snažte světlům bodovým – jsou příčinou příliš tvrdých světelných přechodů, navíc by mohla oslňovat.

 

Kuchyňské lustry a osvětlení linky

Dostatečné osvětlení kuchyňské linky je i otázkou bezpečnosti – právě nevhodné světlo je často příčinou úrazů popálením či pořezáním. Na uměle osvětlené pracovní desce nesmějí vznikat odlesky či stíny, které při každodenním používání kuchyňské linky působí velmi nepříjemně. Ideální verzí jsou nadlinková zářivková osvětlení. Nad pracovní plochu kuchyňské linky využijte zářivky s měkkým rozptýleným světlem.

 

Nad jídelní stůl je vhodné umístit stropní svítidlo. To by mělo dostatečně osvětlovat celý stůl a přitom nikoho neoslňovat. Ideální vzdálenost svítidla od stolu je zhruba 55 cm. Jedním z možných řešení je lustr se stahovacím stínidlem, který, když se vytáhne, dokáže zastoupit i hlavní světlo v místnosti.

 

 

Doporučení osvětlení pro předsíň a chodbu

Chodby by ideálně měly být osvětleny stejně intenzivně jako zbytek domácnosti, aby se oko nemuselo stále přizpůsobovat rozdílným intenzitám světla. Prostor chodeb je často omezený, proto nejčastěji volíme stropní osvětlení, v moderních interiérech jsou oblíbenou variantou bodová světla v podhledu.

V případě schodiště plní osvětlení zejména bezpečnostní funkci. Řešit jej můžeme buď pomocí vestavných LED světel zabudovaných do jednotlivých schodišťových stupňů nebo s využitím nástěnných svítidel různých typů a tvarů, které schodiště osvětlí jako celek.

Naše rady k osvícení místností

·      Převažující osvětlení stropními svítidly interiér opticky zvětšuje.

·      Nasměrování světla na podlahu vyvolává efekt ztemnění interiéru a snížení jeho výšky.

·      Interiér osvětlený převážně nástěnnými svítidly působí menší.

·      Nasvícené výklenky (niky) vypadají větší a více vyniknou.

·      Nasvícení horních částí stěn místnosti navozuje dojem, že je strop vyšší.

 

Všechny typy zmíněných svítidel naleznete na našem e-shopu rent.cz. Široká nabídka designově sladěných svítidel z celého světa vám umožní realizovat osvětlení v jednotném designu s variabilitou rozměrů, typů světelných zdrojů a jejich výkonů.

Autor článku:

Lucie
Lucie Marketingový specialista

Lucie je specialistkou marketingu se zájmem o interiérové osvětlení. Pravidelně pro vás chystá články se zaměřením na osvětlení interiéru, nové trendy a především tipy, jak na to, aby byl váš domov útulný a zároveň krásně osvětlený.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 112(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i