Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Je nutné vytahovat spotřebiče ze zásuvky?

Magazín

Domníváte se, že když spotřebič vypnete, tak vás nic nestojí? Nemáte pravdu. Televizor počítač, mikrovlnka … Většina spotřebičů je po vypnutí v takzvaném pohotovostním režimu, při kterém stále odebírají elektřinu.

Nedovolte spotřebičům kradení elektřiny

Ve stand-by, neboli pohotovostním či spacím režimu se nachází spotřebiče, která nejsou plně vypnuté, ale jen připravené k dalšímu okamžitému spuštění. Příkladem: třeba uspaný počítač nebo televizor vypnutý před dálkový ovladač.

Spotřeba v režimu stand-by se pohybuje od 1 wattu až po 20 wattů, ale vždy záleží na typu a především stáří spotřebiče.

U některých spotřebičů, které používáme jen několik minut denně a nepravidelně je dokonce spotřeba v klidovém režimu vyšší než spotřeba v činném stavu. Odběr okolo 13W se ve vypnutém stavu týká rychlovarné konvice nebo toustovače. Některé DVD přehrávače a set-top boxy mohou mít spotřebu v režimu stand-by i více než 7W, vypnutá televize okolo 5W.


Řešení: Zamezte přívodu elektřiny do spotřebiče třeba prodlužovacím zásuvkovým kabelem s vypínačem


Evropa řeší stand-by

Podle nařízení Evropské unie, které vstoupilo v platnost v lednu 2010, neměla spotřeba elektřiny u spotřebičů určených pro domácnosti nebo kanceláře přesáhnout v pohotovostním režimu 1 W . Od roku 2013 měl být tento limit posunut dokonce na 0,5 W. Ale realita byla trochu jiná. Novější modely díky změnám technologií, ale i integrací více přidružených funkcí, vykazovaly vyšší nároky na stand-by režim.  Nakonec převládly výdobytky nové doby, které dokázaly výrazně snížit odběry při provozu a tak se zvýšily limity na stan-by režimy.


Lampičku z mládí už raději ne

Ani na chalupu se nedoporučuje odkládat a využívat při pobytu starších spotřebičů. Jejich užívání již může nést hned několik rizik. Možné zkratování oběhu, zahoření, stejně jako zvýšenou spotřebu v aktivním, tak i pasivním režimu. Staré DVD často spotřebovaly v pohotovostním režimu více energie, než by byl novodobý přehrávač zapnutý 2 hodiny denně. Zmíněná lampička s plastovým stínidlem z 80. let, ze které po zahřátí žárovky specificky plastově čpěl kryt, si brala i 13W ve zhasnuté poloze se zástrčkou v elektrice.


Bouřka a spotřebiče v elektrice

Stačí, aby blesk udeřil do elektrického vedení nebo datových kabelů a přepěťový impulz může poškodit spotřebiče až v okruhu několika kilometrů. A nepomůže ani hromosvod, ani pojistky, varují odborníci. Novodobější spotřebiče jsou kvůli své větší sofistikovanosti naopak méně odolné proti náhlým výkyvům napětí. Při silné bouřce automaticky vypněte všechny elektrické spotřebiče zapojené do sítě, které nemusí být aktuálně v provozu. Nestačí je však pouze vytáhnout ze zásuvky, důležité je odpojit všechny přívody – u televize například anténu, u počítače modem. V případě další ochrany stačí spotřebiče klasicky vypnout a vytáhnout z elektrické sítě.


Suma sumárum, vypínejte vše

Vypínejte plně spotřebiče, které momentálně nevyužíváte. Znáte přesně, co vás čeká za přírodní výkyvy a spoléháte na rozvody ve svém bytě i při dovolené? Určitě vše před odjezdem vypínáte. Letní bouřky není vůbec záhodno podceňovat, ať už jste na dovolené, nebo jen o pár kilometrů dál v práci. A požár elektrických zařízení v bytě při pracovním nasazení, také neovlivníte. Stejně tak nesypejte peníze u okna ven a vypínejte spotřebiče.


Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 112(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i