Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Jak využít osvětlení v šatně a šatní skříni?

Aktuality a oznámení

Ne každý má to štěstí a dostatek prostoru na velkou šatnu ve vlastním bytě, kterou by osvětlovalo přirozené světlo pronikající velkými okny. Zpravidla se spokojíme s malou komůrkou bez oken, popřípadě vestavěnou šatní skříní.

Co vám posvítí do útrob šatní skříně?

Osvětlení šatních skříní může být vnitřní a vnější. Vnější světla bývají připevněna na zdi proti skříni případně u stropu nad skříní. Mnohé verze šatních svítidel jsou určeny k umístění na horní desku (půdu) skříně. Avšak hlavní nevýhodou takových svítidel je, že si můžete stínit, když budete stát před skříní. 

Tmavý šatník vám ranní rozhodování zrovna neulehčí. Jako vnější svítidla jsou většinou instalována vícebodová svítidla, směrována do skříně i okolí skříně. A ideální variantou je osvětlení se zdrojem, který nezkresluje barvy.


Vnitřní osvětlení skříní

Vnitřní světlo může osvětlovat každou polici a šatní tyč zvlášť. Do skříní jsou vhodná LED světla, která mají nízkou spotřebu, vysokou životnost a při svícení se nezahřívají. Taková svítidla a zdroje bývají certifikovaná a označena pro vnitřní umístění.  

Světla se obvykle zapnou a vypnou automaticky při otevření skříně pomocí dveřního spínače. Automatické zapínání a vypínání oceníte hlavně u šatních skříní v dětském pokoji, protože děti na vypnutí světla často zapomínají.



Správnou volbou osvětlení interiéru skříní jsou LED pásky. Ty se používají, jak bylo již zmíněno do polic či půdy (horní desky skříně), ale také na dělící příčky nebo přímo do šatní tyče. Pak bude vaše skříň opravdu zářit! LED pásek v šatně může být nejen vizuálně zajímavý ale i praktický. Svou velikostí nijak nepřekáží a svou rozloženou intenzitou nemá konkurenci.


Šatna – coby samostatná místnost

Sem patří svítidla s velkou plochou a malým jasem. Hlavní stropní svítidlo by nemělo oslňovat, ani plnit úlohu jediného osvětlení místnosti. Vždy by mělo být umístěno na stropě ve střední části blíže ke skříním, případně zrcadlu. To platí i při osvětlování komor, spíží nebo technických místností. Zde se hodí hlavní světlo a pár směrových světel na zrcadla či botník. Přídavná bodová svítidla umístíme nebo směrujeme na důležité prvky zařízení místnosti. U komory a spíže osvětlíme regály a úložné skříně. Do polic a jednotlivých pater regálů pak patří již zmiňované LED pásky.



Asi nikdo nechce klopýtat přes elektrické prodlužovačky, jimiž si pomáháme, když se někde nedostává zásuvky. K současnému bydlení patří chytrá řešení, která nám usnadňují život, ale i údržbu domova.  A to platí i při osvětlení šatny a skříně. Proto je vhodné předem myslet na to, jak budou svítidla napájena. Zda šatní svítidla integrujete přímo do nábytku a budou napájena ze zásuvky za skříní. Využívanou variantou je i napájení LED pásků pomocí baterií



A určitě zvažte pořízení interiérového senzoru. Svítidlo s pohybovým senzorem vždy zaručí, že světla budou svítit jen po tu dobu, po kterou to bude opravdu nutné. Jednoduše vstoupíte do komory nebo šatny a světlo se rozsvítí samo, bez zbytečného hledání vypínače. Po nastavené době se pak zase automaticky vypne, pokud senzor nezaznamená žádný pohyb.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 112(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i