Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Jak vybrat lustr

Interiér
Odpověděl:
LucieLucie

Odpověď:

Lustr je nedílnou součástí každé domácnosti. Jak takový lustr vybrat?

Lustr je považován za centrální svítidlo každé místnosti. V případě, že nad umístěním lustru teprve uvažujete, berte v potaz velikost místnosti, umístění jídelního stolu, konferenčního stolku, pracovní desky v kuchyni. Obecné pravidlo umístění lustru do středu místnosti nemusí být vždy ideální řešení. V dnešní době již není pravidlem, že v místnosti musí být jeden lustr. Často jsou obývací pokoje spojeny s jídelnou a kuchyní. Tomu je nutné přizpůsobit i osvětlení jednotlivých částí.


Na výběr svítidla a jejich množství má také vliv barva malby na stěnách. Bílé stěny světlo odrážejí a tmavé barvy světlo naopak pohlcují a je potřeba více svítidel. Na výběr jsou lustry různých velikostí.


Hlavní nebo-li centrální lustr je vždy potřeba přizpůsobit jednotlivým místnostem a také činnostem, na které budete potřebovat světlo. Pro dostatek světla v místnosti je vhodné pořídit i doplňková svítidla jako lampy nebo nástěnná svítidla.

Obývací pokoj

Do obývacího pokoje doporučujeme svítidlo v rozmezí 2 700 – 3 700 kelvinů tzv. teplá bílá barva světla. Barva je vhodná do místností, kde relaxujeme a pro běžné potřeby. V případě, že jste zvyklí v obývacím pokoji dělat aktivity, na které potřebujete více světla např. žehlení, čtení, hraní her, tak můžete vybrat stmívatelný lustr. Intenzitu světla si tak přizpůsobíte dle aktivit. Pokud máte nízké stropy, je vhodnější zvolit bodová svítidla. Lustr v obývacím pokoji můžete doplnit o lampu. V případě, že obývací pokoj je zároveň i jídelnou, tak je vhodné využít dva lustry, které osvětlí obývací část a jídelní stůl. Využijte jednu designovou řadu a vytvoříte prostor, který bude dokonale ladit.


Kuchyně

Pracovní deska kuchyňského ostrůvku se přímo nabízí k použití originálního lustru. Doporučujeme umístit svítidlo se studenou bílou. Jedná se o teplotu chromatičnosti od 4 000 do 6 500 K. Takové světlo je srovnatelné s tím denním a budete ho tak mít dostatek na vaření a přípravu jídla. Svítidlo neumisťujte za vaše záda, vytvořilo by nežádoucí stíny na pracovní desce.  

Nad jídelním stolem bychom měli vybírat svítidlo s barvou světla okolo 3 000 K. Umístěte ho nad úroveň očí sedící osoby tak, aby svítidlo nikoho neoslňovalo. Variantou mohou být stylové  lustry na řetízku, které umožňují přizpůsobit výšku lustru. V případě, že velkého jídelního stolu, můžete pořídit jedno větší svítidlo a umístit jej do středu stolu nebo zvolit více svítidel jednoho typu.


Ložnice

Lustr do ložnice vybírejte tak, aby měl příjemnou teplou barvu, která je vhodná k relaxaci a odpočinku. Doporučujeme svítidlo v rozmezí 2 700 – 3 700 K. Je vhodné ho umístit do středu místnosti, dojde tak k rovnoměrnému osvětlení celé místnosti. Do oblasti nad hlavou nebo vedle hlavy můžete umístit lampičku nebo nástěnné svítidlo, které využijete například při čtení.

Dětský pokoj

Lustry do dětského pokoje by měly poskytnout dostatek světla pro dětské hry a aktivity. Volte tedy silnější svítidlo kolem 4 000 K. Výběr lustru můžete uzpůsobit oblíbeným postavám nebo motivům vašeho dítěte a vytvořit mu tak jedinečný pokoj.

Lustry najdete v různých velikostech, tvarech a designech. Lustry mohou být klasické, textilní, dřevěné, vintage, rustikální, designové či moderní.

Autor článku:

Lucie
Lucie Marketingový specialista

Lucie je specialistkou marketingu se zájmem o interiérové osvětlení. Pravidelně pro vás chystá články se zaměřením na osvětlení interiéru, nové trendy a především tipy, jak na to, aby byl váš domov útulný a zároveň krásně osvětlený.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 112(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 

Doporučené produkty

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i