Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Jak osvětlit byt se sníženými stropy?

Interiér
Odpověděl:
LucieLucie

Odpověď:

Exkluzivní mezonet a půdní pokoje přebudované na ložnice nebo dětské pokoje se většinou potýkají s nižšími stropy, než je standard. Stejně tak starší činžovní byty mohou být restaurovány pomocí sníženého stropu či podhledu. Dnes se, díky nedostatku bytů v různých částech velkých měst, přistupuje právě k takovým opatřením a bydlení, ve kterém se vyskytuje snížený strop, je čím dál více častější.

Co na to stavební normy

Stavební normy říkají, že místnost v běžném patře rodinného domu musí mít výšku alespoň 2,5 m, aby se mohla považovat za obytnou, obytná místnost je obývák, ložnice nebo dětský pokoj. Ostatní místnosti mohou mít nižší výšku, ale opravdu nikdo z nás nechce srážet hlavou lustr nebo po místnosti chodit se skloněnou hlavou.

 

Svítidla nejlépe do stropu zapuštěná

K extrémně nízkému stropu patří nenápadné přisazené svítidlo, které dokáže při minimální tloušťce poskytnout maximální světelný komfort. Mezi nejoblíbenější patří tzv. talíře z trojvrstvého opálového skla, které mohou být decentně zvýrazněny elegantním nerezovým rámečkem, v kombinaci se zářivě barevným plastem získají nekonvenční mladistvý vzhled.

 
 

Modernější výraz mají strohé ploché čtverce lemované masivním kovovým rámem. Pokud je možnost vysekat do stropu alespoň lokálně kapsu pro zapuštěné svítidlo, bude jeho skleněný kryt v líci stropu vypadat zaručeně nejlépe, protože nijak nenaruší rovinu už tak nízkého podhledu.

 
 

Řada bodových halogenových světel na společné liště nám nabídne křišťálově jasné akcentní světlo se schopností nenápadně upozornit na zajímavé dekorace a architektonické detaily. Přednost by měla dostat svítidla s nenápadným vzhledem a nevtíravým designem.

 

A naopak – všechna výrazná, velká a zavěšená jsou v extrémně nízkých místnostech tabu. Nejenže nízký prostor zbytečně opticky zaplní, navíc často překážejí nebo se dokonce pravidelně dostávají do nežádoucího fyzického kontaktu s uživateli bytu.

Bodová vsazená svítidla

Tato svítidla se nejčastěji uplatňují např. v prostorách s instalovanými sádrokartonovými podhledy. Představa, že bodová svítidla jsou vhodná pouze do administrativních prostor, je mylná. I bodová svítidla mohou vypadat reprezentativně a překvapivě zútulnit chodbu nebo prostor s nízkým stropem.

 

Existuje již mnoho typů a designů bodových svítidel - s jinými povrchovými úpravami kovu jako je stříbrné poniklování nebo mořená mosaz s patinou.

Přisazené svítidla

K úžasné proměně interiérů s o něco vyššími stropy lze použít přisazená svítidlaTato svítidla se montují kovovou základnou přímo k povrchu stropu. U tohoto typu svítidel lze nalézt již mnohem širší provedení stylů a tvarů, které umožní patřičně zkrášlit interiér. Okolní kovové rámečky svítidla dokáží být od jednoduchých hladkých po tepané a ražené dekory.

 

 

Pro nižší stropy, případně i stropy s nižší nosností lze použít některá designová svítidla s menší výškou a větší šířkou.

Tereziánský lustr upravený pro nízký strop – místo řetězu je závěsná tyč. Mosazný baldachýn je krytý broušenou skleněnou mísou ozdobenou křišťálovými ověsy, což je jistě další plus pro design lustru. 

 
 

Ideální umístění je do kazetového stropu, který dokáže u starších činžovních bytů skrýt popraskaný štuk stropu či drobné stavební nepřesnosti.

 

Doplňková osvětlení do bytů se sníženými stropy

Stojací lampy v obytné zóně volme takové, které směrují hlavní tok světla vzhůru. Jasně ozářený strop nad nimi se potom zdá vyšší, než ve skutečnosti je. Praktické jsou lampy, které kombinují nepřímé efektní osvětlení stropu spolu s nastavitelným ramenem poskytujícím intenzivní kužel světla pro čtení.

 

Dobrou volbou pro snížené stropy jsou i LED pásky, které poslouží nejen jako doplňkové světlo, ale u snížených stropů dokáží osvětlit i podhledy a tím i opticky zvýšit stropy.

 

Platí, že sklo povznáší a rozjasňuje. To platí i při osvětlení pokojů se sníženými stropy. Například podkrovní byt s trámovím je bezpochyby tím bydlením se sníženým stropem. A zde lze osadit skleněné svítidlo na strop tak, aby platilo osvětlení shora a doplnění o LED pásku na sokl či vyvýšenou podlahu pro lepší osvětlení půdorysu a terénu místnosti.

 

Sečteno a podrženo

Dnes již není koupě bytu se sníženými podhledy neštěstím, ale designerskou výzvou, u které lze uplatnit cit pro optické zvětšení prostoru v souladu se svítidly a pohodlím bydlení. Investice do osvětlení je potřebná u velkého bytu, stejně jako u malého. Jen je potřeba vždy volit to správné osvětlení pro každý typ interiéru. Pokud si nebudete vědět rady, rádi vám s výběrem pomůžeme.

 

 

Autor článku:

Lucie
Lucie Marketingový specialista

Lucie je specialistkou marketingu se zájmem o interiérové osvětlení. Pravidelně pro vás chystá články se zaměřením na osvětlení interiéru, nové trendy a především tipy, jak na to, aby byl váš domov útulný a zároveň krásně osvětlený.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 112(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i