Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Jak zapojit?

Obývák a ložnice
Odpověděl:
LucieLucie

Odpověď:

Se svítidly a obecně s osvětlením se pojí mnoho zapojení. Zapojení lustru do stropu, zapojení vypínače, zapojení venkovního svítidla nebo zapojení pohybového čidla či ventilátoru. Jedno mají všechna zapojení společná, jedná se o připojení k elektrické síti. Většinou jde jen o pár drátů, kdy se do svépomocné opravy nebo výměny pouští i amatéři. Ale pozor! To je samozřejmě zakázané, protože elektřina a celkově instalace elektrického zařízení do obvodu patří výhradně do rukou elektrikáře.

Jak tedy správně zapojit zásuvku?

Dle ČSN 33 2130 a ČSN 33 2180 se zásuvky se připojují tak, aby ochranný kolík byl nahoře a střední nebo nulovací vodič byl připojen na pravou dutinku při pohledu zepředu. Totéž platí i pro dvojité zásuvky.
 
V nových instalacích se jednofázové zásuvky zapojují třemi vodiči. Fázový (L) vodič je nejčastěji hnědý (může být i černý nebo šedý), střední („nulový“, „nulák“) vodič je světle modrý a ochranný vodič (PE, PEN) je zelený a žlutý. Protože je pro PE a N použit pouze jeden vodič žlutozelený (a bezpečnost je důležitější než funkčnost) je vodič PEN nejdříve připojen na ochranný kolík a až poté do pravé dírky zásuvky.
 
 
 
 
 

Jak zapojit pohybové čidlo na světlo?

Na pohybovém čidle je vstup, výstup a svorka pro nulový vodič. Pohybové čidlo se zapojuje stejně jako vypínač, přerušuje pouze fázi. "Nulák" je tam proto, aby vnitřní obvody čidla s relátkem mohly fungovat.


 

A jak zapojit vypínač ?

Upřímně řečeno, platí vždy zásada vypnutí jističů a spojení totožných drátů vycházejících ze zdi a ze spotřebiče nebo z označených koncovek zásuvky. Je ale pravdou, že nikdo nemůže konkrétně radit (ani my ne), s konkrétní instalací, protože se zde objevují novostavby s novými rozvody, ale ve větší míře především starší budovy s rozvody o třech, čtyřech a více drátech.
 
A tady už nastává problém. Elektřině nerozumí každý, proto v tomto případě není na místě rada jak na zapojení, ale doporučení k oslovení znalého elektrikáře a využití jeho služeb.

A co zapojení elektriky?

Nehledejte rady, jestliže nemáte plány obvodů svého bytu nebo nevidíte barevní rozlišení kabelů. Není to žádná ostuda, ale především odpovědnost, když necháte práci na odborníkovi.
 
Ne všude platí, že černá barva je fázový kabel, stačí dojet na Moravu, kde je typičtější, že se ve starých domech objevují rozvody hnědá/šedá, modrá a žluto/zelená. A co když na místě objevíte černou, hnědou, žlutou, zelenou a modrá chybí? Nebo jen dva kabely? Jak si s tím poradíte? Stojí za to riskovat a hledat na internetu nápovědu, jak zapojit ventilátor do elektriky?
 

Autor článku:

Lucie
Lucie Marketingový specialista

Lucie je specialistkou marketingu se zájmem o interiérové osvětlení. Pravidelně pro vás chystá články se zaměřením na osvětlení interiéru, nové trendy a především tipy, jak na to, aby byl váš domov útulný a zároveň krásně osvětlený.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 112(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i