Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Historie a současnost LED osvětlení

LEDkové osvětlení

Lucie

V minulosti se lidé spoléhali pouze na světlo slunečního svitu. Jakmile se slunce schovalo za obzor, jediným možným zdrojem světla byl oheň. Tato doba je naštěstí pryč. Dnes se soustředíme na LED svícení. A ač by se mohlo zdát, že se jedná o novodobé osvětlení, mají už LEDky docela zajímavou historii.

Historie osvětlení

První pokusy žhavení materiálu pomocí průchodu elektrického proudu lze datovat již do roku 1802, tedy do období dlouho před tím, než se Thomas Alva Edison vůbec narodil. V té době se anglický chemik a experimentátor Humphry Davy (1778–1829), jenž si na seznam svých objevů připisuje například vynález fotografování, zabýval elektrochemickými jevy a objevil tzv. elektrický oblouk.

Pokrok plynul dál 

První LED dioda byla objevena v roce 1927 Olegem Vladimirovichem Losevem, jednalo se především o laboratorní a krátkodobou diodu s malým potenciálem pro využití. Využil poznatků a objevů vědce Henryho Josefa Rounda, který už v roce 1907 zjistil, že anorganické látky po elektrickém vybuzení produkují světlo a jako první tak zkoumal elektroluminiscenci polovodičů.  

První praktickou diodu s viditelným spektrem vyvinul v roce 1962 Nick Holonyak mladší. K jejímu praktickému uplatnění v červeném spektru došlo až v roce 1968 v kalkulačce HP.

 

Po zmenšení a mnoha barevných variantách, především japonského elektroinženýra Shuji Nakamura, vynálezce modrého LED světla, dochází k představení prvních opravdu masově použitelných LED žárovek kolem roku 2009, kdy samotné LED diody dosahují v laboratořích hodnoty více než 100 lm/W.

Vynálezce modrého LED světla obdržel za svůj objev jen 200 dolarů, zatímco firma Nichia Corporation, pro kterou pracoval, generovala zisk v miliardách dolarů. Japonský elektroinženýr však nikdy nepodepsal dohodu o mlčenlivosti, a tak, když v roce 2001 žaloval svého bývalého zaměstnavatele, přiřkly mu japonské soudy nejvyšší odškodnění v historii ve výši 8,1 milionů dolarů.


Co je LED?

LED (z anglického Light-Emitting Diode = dioda emitující světlo).

Světlo vyzařující LED dioda je elektronická polovodičová součástka obsahující přechod P-N. Jak si to vysvětlit? Prochází-li přechodem elektrický proud v propustném směru, přechod vyzařuje (emituje) nekoherentní světlo s úzkým spektrem. Může emitovat i jiné druhy záření. Tento jev je způsoben elektroluminiscencí.

Pásmo spektra záření diody je závislé na chemickém složení použitého polovodiče. LED jsou vyráběny s pásmy vyzařování od skoro ultrafialových, přes různé barvy viditelného spektra, až po infračervené pásmo. Protože není možné přímo emitovat bílé světlo, pravé bílé LED využívají luminoforu. Luminofor je látka schopná pohlcovat energii a následně ji vyzařovat ve formě bílého světla. Tento objev učinil také japonský inženýr Nakamara, který později implementoval i bílé LED osvětlení.



Budiž světlo

Vidíte, LED svícení si prošlo pěknou cestou vývoje. Při tom to nejmladší, bílé světlo, je s námi ani ne 20 let od objevu a už obsadilo doslova všechna místa v naší domácnosti, garáži i komerčních prostorách.

LED žárovky se stávají čím dál více dostupnějšími a ekologicky přijatelnějšími. Jsou poháněny stejnosměrným proudem, na rozdíl od Edisonek.

Úspornost, extrémně vysoká životnost, okamžitý náběh LED svitu a na základě minimálního zahřívání také absence nebezpečí popálení – s těmito výhodami jste určitě již seznámeni.

Víte však, že LED osvětlení vás může v létě uchránit před obtížným hmyzem či nákupem zkaženého jídla?

Byly provedeny testy, které odhalily, že modré LED světlo prokazatelně napomáhá udržovat jídlo čerstvé. Dle studií singapurské univerzity z roku 2015, má modré světlo velmi intenzivní antibakteriální účinky.

To už přeci za nákup kvalitních LED žárovek i LED osvětlení stojí, nemyslíte?

Autor článku:

Lucie
Lucie Marketingový specialista

Lucie je specialistkou marketingu se zájmem o interiérové osvětlení. Pravidelně pro vás chystá články se zaměřením na osvětlení interiéru, nové trendy a především tipy, jak na to, aby byl váš domov útulný a zároveň krásně osvětlený.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 112(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i