Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Solární panely

Exteriér
Odpověděl:
LucieLucie

Odpověď:

Aktivně pracovat se sluneční energií je v dnešní době moderní, zároveň ekologické a i značně praktické. Využít sluneční záření, které k nám míří a je nositelem obrovského množství energie, je vlastně jednoduché. Solární panely ji zvládnou přeměnit na energii elektrickou.

Solární neboli fotovoltaický panel 

Co je solární panel?  Jedná se o fotovoltaický panel, který obsahuje mnoho solárních článků, což jsou vlastně plošné polovodičové diody. Na nich dochází díky slunečním paprskům k fotoelektrickému jevu, jehož důsledkem získáváme elektrický proud.

Jeden fotovoltaický článek typicky vygeneruje napětí o hodnotě přibližně 0,5 V, což je pro běžné využití poněkud málo. Pro dosažení většího provozního napětí se jednotlivé články spojují do série (popřípadě se využívá sério-paralelního zapojení) a sestavují se z nich samotné fotovoltaické panely. Jmenovité napětí fotovoltaického panelu je dáno sumou elementárního potenciálu jednotlivých článků. Po sériovém zapojení více článků jsme schopni získat provozní napětí 12 V, 24 V nebo až 48 V.

Finanční úspora i soběstačnost díky fotovoltaice

Energie ze solárních panelů zajišťuje domácnostem energetickou soběstačnost. Fotovoltaika také představuje určité řešení, které je ohleduplnější k životnímu prostředí, neboť solární panely kromě slunečního svitu, který je zatím nevyčerpatelným zdrojem energie, nevyžadují žádné palivo, které by znečišťovalo ovzduší či jinak zatěžovalo přírodu. Proto se také často hovoří o zelené elektřině, kterou tímto způsobem získáváme.

Výhoda fotovoltaických panelů

Kromě šetření přírody i vlastní peněženky je výhodou solárních panelů také jejich dlouhověkost a prakticky zanedbatelné nároky na údržbu. Také poruchovosti solárních panelů, díky neustálému vylepšování výroby, je velice nízká. Obsluha panelů je navíc velice nenáročná. Kromě pravidelných servisních prohlídek, které je třeba dodržovat z důvodu případných pojistek, po instalaci žádná další údržba není.

Kam fotovoltaické panely umístit?

Pro umístění panelů je ideální střecha orientovaná na jih se sklonem 25 – 38 °. Ani orientace na jihovýchod až jihozápad nevadí. Za ideální orientaci lze považovat i cokoliv mezi jiho-východem a jiho-západem, kde se ztráty na výnosu pohybují do 5 %. Obavy, že vám instalace související se solárními panely znehodnotí střechu nebo na nějakou dobu zkomplikují život a oberou vás o pohodlí, rozhodně nejsou na místě.


Návratnost investice do fotovoltaiky

Jak velkou máte plochu vhodnou k umístění fotovoltaických panelů?  Ano, to je parametr, na kterém záleží při řešení návratnosti investice související s pořízením fotovoltaických panelů. Panely jsou možná na počátku vyšší finanční investicí. Nicméně s dnešními možnostmi výroby se snižují. A čím více panelů umístíte na vhodnou plochu střechy, tím dříve se také vaše investice vrátí.  Při instalaci se vyplatí umístit více panelů najednou, než postupné doplňování dalších. Zde totiž budou opakované instalace zvyšovat náklady. Také cena panelů se s nakoupeným množstvím u nás snižuje. A správně zapojená fotovoltaika vám ušetří nemalé peníze. Záleží na ceně elektřiny, která se stále nadále zvyšuje.

Díky větší ploše s fotovoltaikou vyrobíte dost energie, avšak záleží také na stáří a spotřebě energie vašich spotřebičů.  Novější spotřebiče jsou šetrnější, než starší. Znáte-li vlastní výši roční spotřeby elektrické energie a znáte-li také cenu, kterou platíte energetickému dodavateli, ideálně dle ročního vyúčtování, které obsahuje obě hodnoty, pak máte současnou roční spotřebu a cenu. Na druhou misku vah pak položte průměrný roční výkon zamýšlené solární soustavy, násobený cenou za kilowat hodinu a přičtěte pořizovací hodnotu solárních panelů. Do výpočtu vstupuje také sklon střechy včetně orientace na jih a také vlastní spotřeba vyrobené energie. Nicméně vzájemné porovnání obou misek ukáže, jak dlouho bude trvat návratnost investice. Zcela jistě doporučujeme vyhledat na internetu podrobnou solární kalkulačku, která počítá se všemi proměnnými i možnými úbytky. A pokud před pár roky byla návratnost 5 až 7 let dle spotřebičů, vězte, že dnes se díky zdražujícím energiím dostáváme na hodnoty už kolem 4 až 5 let i nižším.

Zpět k solárním panelům

Prvotní investici ale umíme snížit už jen tím, že nabízíme dostupné ceny solárních panelů. Podíváte-li se do naší nabídky, naleznete širokou nabídku solárních panelů za rozumné ceny. Naše solární panely fungují na baterie. Baterku lze užít jakoukoliv chcete, ta však musí být kompatibilní se střídačem, který je potřebný pro provoz.

Nyní si vezměte, že jev známý od 18. století je prakticky využitelný až dnes, kdy na to máme i potřebné technologie. Dříve s minimální úsporou, za to dnes se solární energie stává rovnocenným partnerem pro využití mezi energiemi

Ale co víc, jedná se o technologie, které mohou využít všichni majitelé rodinných domků a pozemků. Díky dotacím ze strany vlády se stává instalace technologií pro využívání solární energie dostupná opravdu všem. 



Autor článku:

Lucie
Lucie Marketingový specialista

Lucie je specialistkou marketingu se zájmem o interiérové osvětlení. Pravidelně pro vás chystá články se zaměřením na osvětlení interiéru, nové trendy a především tipy, jak na to, aby byl váš domov útulný a zároveň krásně osvětlený.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 112(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 

Doporučené produkty

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i