Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Zpátky do školy – osvětlete dětský stůl pro psaní úkolů

Aktuality a oznámení

Lucie

Škola klepe na dveře, prázdniny se chýlí ke svému konci, dny se pomalu a jistě krátí. Se školou přijdou domácí úkoly i školní povinnosti a tak přijde vhod vhodná lampa ke stolu. Nevhodné svítidlo může dětem poškodit zrak, proto výběr nepodceňujte.

Pro předškoláky a školáky, kteří mají vlastní psací stůl, jsou nezbytností kvalitní dětské lampičky. Ty jim šikovně posvítí na úkoly, ale i na kreslení nebo jinou kreativní práci. Pokud dětem čtete před spaním nebo to už zvládají sami, je vždy potřeba myslet na stolní nebo nástěnnou lampu i u postele, ale i noční světýlko při noční cestě na toaletu. Ta by měla být ideálně senzorická, aby opravdu svítila, jen když je potřeba.

  

Dětská lampička

V případě školáků by rozhodně neměla chybět pracovní lampa na stůl. Protože pracovní stůl je opravdu nejdůležitější plochou v pokoji školáka. Při práci u něj tráví většinu času. Ať už jde o domácí úkoly, učení, prohlížení knížek, kreslení nebo koukání do monitoru počítače, vždy je třeba, aby si na danou činnost správně posvítili a zbytečně si neunavovali oči.



Chybou je výběr příliš nízké lampičky se stínidlem. Ta je nevhodná, protože kvůli stínítku v nízké poloze vyzařuje příliš centralizované světlo, které je pro čtení nebo psaní zcela nedostatečné a osvětluje jen pracovní plochu, kdy okolí zahaluje tma. Velký světelný přechod silně namáhá oči.


Výběr vhodné dětské lampy

Je-li na dětském stole dostatek místa pro lampu se stabilní základnou, pak je tou nejvhodnější variantou zdravého, moderního osvětlení stmívatelná LED lampa s otočným ramenem. Lampa s polohovatelným ramenem má výhodu, že svítí přesně tam, kam potřebujete. Dá se naklánět všemi různými směry, třeba i nad postel, před usnutím.



V dětském pokojíčku mohou lampy sehrávat i roli hezkých doplňků, třeba v podobě oblíbených hraček, nápisů nebo pohádkových postav. Vše je na vaší fantazii a představivosti.



Lampička ke studentskému pracovnímu stolu

Důležitým parametrem je výška nohy. Ideální je taková, kterou lze měnit s výškou školáka. Při dostatečné výšce vždy svítí lampa z výšky na desku stolu a nezatěžuje tak oči dítěte oslněním. Zároveň by lampa neměla být středobodem samotného pracovního stolu. Se zvyšujícími se nároky na studium dítěte, bude zapotřebí lampa, která poskytne kvalitní osvětlení jak při rýsování, tak i odpočinkové četbě. Zde především bude užitelná stmívatelná lampa, která dovolí studentovi práci i do pozdního večera. Ideální volbou budou kancelářské lampy.


 

Svítidlo k počítači

Nad stolem s počítačem budou lepší volbou stropní bodová svítidla. Zde totiž nepotřebujete přímé osvícení plochy stolu, jako spíš zesvětlení pozadí za počítačem a kolem sebe. Není nic horšího než práce u zářivého monitoru ve tmě. Rozprostřené světlo nástěnných bodovek nebo také LED pásků umístěných za monitorem účinně zmírní intenzitu svitu monitoru. Potlačí přechod mezi tmou a jeho světelným žárem a zamezí brzké únavě očí.
 

Zdroj pro dětské svícení

Barva světla neboli teplota chromatičnosti se udává v Kelvinech (K) a pohybuje se v rozmezí od 1 000 K do 12 000 K. Čím vyšší tato hodnota je, tím studenější je osvětlení. Do 3 000 K označujeme světlo jako teplé, má žluté, oranžové nebo červené odstíny a takové světlo nás uklidňuje. Světla do 6 000 K jsou čistě bílá a neutrální, vyšší je pak i značené jako namodralé a pro děti zcela nevyhovující.


Vhodné nastavení teploty světla v průběhu dne má pozitivní vliv na naše činnosti i zdraví. Studená barva světla je vhodná pro bdělost a soustředění, teplá pro uvolnění, odpočinek. K maximálnímu pocitu pohodlí pomůže osvětlení dobře zvolené dané činnosti a denní době. Vhodné světelné podmínky vedou k vyšší efektivně, přesnosti práce nebo intenzivnější regeneraci.



Dobrou variabilitu svícení mají LED zdroje. Vyzařují plnou stupnici bílé barvy – od teplé až po studenou, umožňují měnit například stmívání svítidel či barvu světla.

Generace dětí je již plně obeznámena se SMART technikou a tak pro ně není zatěžko využít i inteligentní zdroje svícení. Vše záleží samozřejmě na rodičích a výchově, ale i dnes již existují chytré zdroje, které pomocí aplikace v telefonu zvládne ovládat každý. U RGB zdrojů je pak výhodou jejich možnost změny barvy svícení, kterou především využijí náctiletí pro tu správnou atmosféru při poslechu oblíbené hudby.

Autor článku:

Lucie
Lucie Marketingový specialista

Lucie je specialistkou marketingu se zájmem o interiérové osvětlení. Pravidelně pro vás chystá články se zaměřením na osvětlení interiéru, nové trendy a především tipy, jak na to, aby byl váš domov útulný a zároveň krásně osvětlený.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 112(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i