Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Vybavte se na letní grilování

Aktuality a oznámení

Teplé dny má mnoho z nás spojené s grilováním. Ať už vás vytáhnou první sluneční paprsky anebo počkáte na léto, buďte na grilovací sezonu patřičně připravení. Pomůžeme vám s tím.

Gril je základ

Je jedno, zda se rozhodnete pro gril na dřevěné uhlí nebo elektrický gril, vždy platí, že se o něj musíte starat. Grilování na rezavé mřížce, špatně hořící gril, bez dostatečného přívodu vzduchu a gril, na kterém přes celou zimu zůstal mastný nános, mnoho zdravého užitku nepřinese. Hrozí nejen zdravotní problém, ale také zranění, způsobené popálením z otevřeného ohně a stejně tak úraz v případě elektriky. Správný gril je takový, který rovnoměrně opéká, nekouří, ani z něho nestříká olej na všechny strany. Vhodný gril má přiměřeně velkou opékací plochu k počtu strávníku a snadno se ovládá.


Elektrický gril

Jeho výhodou je možnost korekce teploty a zpravidla je také opatřen odtokovým kanálkem pro odkapávající tuk. Ten se tedy na grilu neusazuje, nepřepaluje a takový elektrický gril také štiplavě nekouří a nezapáchá.
Výhodou elektrického kontaktního grilu je rovnoměrné vytápění obou grilovacích desek. Díky tomu získáváte vetší grilovací plochu a v případě grilování silnějšího plátu masa můžete, horní desku přiklopit a tím současně grilovat maso shora i zdola. Jedinou nevýhodou takového grilu je chybějící kouřové aroma, typické pro grilování na otevřeném ohni.

Grilování na uhlí

Grily na dřevěné uhlí jsou hlubší, miskovité, opatřené zónou, ve které dochází k hoření dřevěného uhlí. Při takovém grilování platí, že nesmí dřevěné uhlí hořet plamenem, ten by znehodnotil grilovaný obsah. Dřevěné uhlí se rozpálí a po té bez plamene, pod grilovací mřížkou, tepelně upravuje pokrm. Grily na uhlí dokáží vyvinout vyšší teplotu a hrozí, pokud jej nikdo neobsluhuje, spálení grilovaného jídla.

Zdravé grilování

Zdravé grilování je takové grilování, které není uspěchané, ale při kterém nečernají okraje potravin. Právě spálené okraje potravin jsou považovány za nejvíce škodlivé a toxické. Tohoto typu grilování se tedy raději vyhněte. Rozhodně spálení předejdete pořízením si vhodných náčiní na grilování. Patří k tomu dlouhé kleště, obracečka a vidlička s dlouhou rukojetí. Tou se rozhodně do masa na grilu nepíchá, ani při otáčení maso nepropichuje, ale slouží k přidržení horkého masa při rozkrajování u stolu.  Může být také použitá v případě, kdy se na grilovaném mase pod kůží tvoří bublina zadržující přebytečný tuk.

Grilovací náčiní vybírejte v nerez provedení, aby nepálilo ruce, nikdy ke grilování na uhlí nepoužívejte kuchyňské plastové náčiní, u kterého hrozí nejen popálení rukou, protože není dostatečně dlouhé, ale také roztečení, deformace a zničení grilu i pokrmu. Tající plast určitě není nezdravější konzumovat, ba naopak jej lze řadit ke karcinogennímu činiteli.

Aby vaše grilování bylo zdravé, vyvarujte se také využívat jakéhokoliv podpalovače při rozehřívání grilu na uhlí. Ani to totiž do grilu nepatří, neboť výpary z hoření ulpí lehce na grilu a postupně přecházejí do grilovaných potravin.


Grilujte, co vám chutná

Máte-li rádi bílé klobásy, maso, rybu nebo sýr, dopřejte si je. Platí, že čím kvalitnější potravinu grilujete, tím kvalitnější a chutnější pokrm si připravujete.  Grilovat můžete také zeleninu, žampiony, kukuřičné klasy i plátky chleba na topinky.  Grilovat lze i ovoce jako meruňky nebo nektarinky.

Maso před grilováním naložte do vhodné marinády, avšak na gril je vkládejte už otřené od přebytku. Jednak by se přebytečná marináda rychle pálila, zbytečně by černala a hořkla pokrm, a také by její připalování vyvolávalo nechtěný plamen a kouř. Zároveň maso na gril nedávejte přímo z lednice.



Při grilování půlených ryb platí, že blíž k ohni patří strana s kůží, která podrží křehké maso ryb, aniž by se rozpadlo. Sýry grilujte balené v alobalu zevnitř potřeného olivovým olejem.

Pokud ale nechcete grilovat sýr na hliníkové folii, pak je lepší volbou pořízení si racklette grilu. Tento gril je opatřen mističkami, do kterých si vyskládáte vše, co vám chutná, ale není vhodné na gril a mističky nebo nižší pánvičky se vloží pod topnou grilovací plochu. Na grilovací desce racklette grilu si grilujete maso a pod deskou se vám griluje sýr s drobnou zeleninou. Prostě ideální kombinace.

Po grilování nezapomínejte na čištění

Čištění grilu je základem pro jeho dlouhou životnost.  Je to činnost, která zabere pár minut, ale má velký vliv na jeho užitelnost. Doporučuje se ještě horkou mřížku oškrábat ocelovým kartáčem od zbytků jídla a odmastit běžným mycím prostředkem.  Takto očištěná mřížku lze osušenou uschovat, před delším nevyužíváním ještě natřít jedlým olejem, abychom předešli korozi.

Užijte si letošní grilování s kvalitními grilovacími prostředky, které jsou momentálně za výhodnou cenu.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 112(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i