Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Stropní ventilátory - investice na dlouhá léta

Obývák a ložnice
Odpověděl:
LucieLucie

Odpověď:

Nabídka ventilátorů je dnes velmi široká. Různé konstrukční řešení, vzduchový výkon, krytí, spotřeba energie, hlučnost nebo vzhled malých ventilátorů umožňují každému vybrat si vhodný výrobek pro svůj prostor.

Vybrat správně stropní ventilátor se zdá jako snadný úkol. Je však třeba mít přehled alespoň o základních funkcích a parametrech stropních ventilátorů, aby splnil všechna vaše očekávání.

 

Jaký ventilátor vybrat?

Potřebný výkon je jedním z parametrů ventilátoru, který rozhodne, jaký typ ventilátoru zvolit. Zjistit výkon není vůbec složité.

Dokážeme si jej vypočítat sami, jak?

Měřené strany a výška místnosti udá její objem v m3 (vynásobením: délka x šířka x výška), kterou vynásobíme koeficientem „k“ stanoveným dle hygienické normy větrané místnosti.
 
 

Po vynásobení koeficientem „k“ získáme hodinovou výměnu vzduchu dané místnosti a můžeme ji porovnat se standardy. Tak budeme znát potřebnou velikost ventilátoru pro naši místnost.

 

Standardy:

  • Ventilátor Ø100 - cca 100 m³/h
  • Ventilátor Ø125  - cca 150-180 m³/h
  • Ventilátor Ø150 - cca 250-290 m³/h

 

Celoroční používání

Pokud chcete stropní ventilátor používat celoročně, je třeba vybrat ventilátor, který má reverzibilní (zpětný) chod. Ne, že by se jiný nedal celoročně použít, ale v létě se lépe hodí jeden směr otáček, který tlačí vzduch dolů a tím pohyb vzduchu ochlazuje prostor, v zimě je třeba přepnout na otáčení lopatek druhým směrem, kdy stropní ventilátor nasává vzduch ze středu místnosti, který proudí po stěnách dolů promísený s teplým. Ten se totiž jinak drží u stropu a neklesá.

 

Pokud budete vybírat kombinovaný stropní ventilátor se svítidlem, všimněte si, jaký zdroj světla budete využívat. Zda klasické, úsporné nebo LED žárovky. Některé stropní ventilátory se svítidlem mají již moderní úsporný LED zdroj.

Mějte na paměti, že …

V zásadě mezi venkovní teplotou a vnitřní teplotou nemá být rozdíl vyšší než 6° C.

Stropní ventilátory jsou relativně finančně nenáročné na provoz, především ve srovnání s náklady na hlavní systém vytápění. Pokud díky využití stropního ventilátoru lze snížit teplotu klasického vytápění o několik stupňů, není pochyb, že ušetříte na nákladech za energie. Zatímco jednotlivé úspory se budou lišit s ohledem na typ modelu a frekvenci používání, není vyloučeno, že díky používání stropního ventilátoru i v zimním období vaše náklady klesnou.

 
Zároveň vězte, že v našem e-shopu máme velký výběr stropních ventilátorů. A když si nebudete vědět rady, naši odborníci vám rádi pomohou s výběrem toho správného stropního ventilátoru.

Autor článku:

Lucie
Lucie Marketingový specialista

Lucie je specialistkou marketingu se zájmem o interiérové osvětlení. Pravidelně pro vás chystá články se zaměřením na osvětlení interiéru, nové trendy a především tipy, jak na to, aby byl váš domov útulný a zároveň krásně osvětlený.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 112(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i