Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Solární osvětlení je trendem současné doby

Exteriér
Odpověděl:
LucieLucie

Odpověď:

Solární světla jsou ideální jako signalizační světla například k vyznačení cestičky do domu nebo po zahradě. Zároveň získávají na oblibě mezi milovníky letního grilování či při posezení pod stříškou terasy.

Žijte na své zahradě

Pobyt na terase nemusí končit se západem slunce. Můžete si ji užít i potom. Po grilování nebo jiné oslavě či párty spousta lidí se soumrakem balí veškeré věci a odchází si dát drink do interiéru za lepším světlem. Škoda, nemyslíte? 

Neodcházejte ze zahrady, když se setmí. Rozsviťte si kolem pergoly nebo altánu. Poradíme vám jak vybrat správné venkovní osvětlení, abyste si mohli užívat prohřáté jarní a vlahé letní večery prozářené příjemným světlem.
 
 
 
 
Zahradní solární osvětlení vytváří opravdu unikátní atmosféru. Stačí připevnit do země pár solárních svítidel jakýchkoli tvarů a barev a umístit je například po obvodu pergoly nebo si jimi osvítit cestičku přímo k centru dění. Výhodou je, že tento druh osvětlení nespotřebuje prakticky žádnou energii, pouze sluneční. 
 
 
 

Na co nesmíte zapomenout

Solární svítidla vybírejte stejně pečlivě jako osvětlení interiéru. Zaměřte se především na bezpečnost. Důležité je, aby svítidlo určené do exteriéru mělo odpovídající stupeň krytí. To je klíčový parametr, který byste měli sledovat.

Stupeň krytí je informace o ochraně elektrických zařízení před prachem nebo vodou. Je označovaný podle normy ČSN dvojčíslím, které následuje za písmeny IP. První číslo říká, před jak velkými pevnými předměty je zařízení chráněno. Druhé číslo ukazuje, jak dobře odolává vodě. Solární svítidla by měla mít stupeň krytí minimálně IP 44, aby se dovnitř nedostala vlhkost. Údaje o krytí svítidla naleznete na přebalu.

Ochranu svítidla před vodou ukazují následující stupně. Platí, že čím je IP číslo vyšší, tím je svítidlo lépe chráněné.

  • 0 - Nechráněno
  • 1 - Svisle kapající
  • 2 - Kapající ve sklonu 15°
  • 3 - Kropení, déšť
  • 4 - Stříkající voda
  • 5 - Tryskající
  • 6 - Intenzivně tryskající
  • 7 - Dočasné ponoření
  • 8 - Trvalé ponoření 

Hlavní součástí solárního osvětlení jsou solární panely, samodobíjející se akumulátory, diody, senzory reagující na stmívání, senzory pohybu a vlastní konstrukce světel. Hlavní výhodou solárního osvětlení je absence elektrického kabelu, nulová spotřeba elektrického proudu ze sítě a dlouhá životnost. Je však nutné zajistit, aby svítidlo mělo přístup ke slunečnímu světlu. Příliš zastíněné solární svítidlo nebude plnit svou funkci na 100%.

 

 
Jaká solární svítidla jsou IN?

Tou nejlepší verzí jsou solární svítidla, která se nám hodí tvarově nebo barevně k samotné zástavbě nebo koutu v zahradě. A také taková, která vhodně osvětlí zamýšlený prostor. Určitě neuděláte chybu se zápichovým svítidlem, jímž jde osvítit okraje cest, které vedou k hlavním bodům v zahradě a k domu.
 
Zcela jistě nepochybíte solárním svítidlem se senzorem pohybu, jednak posvítí na cestu domů nebo u schránky či u domovních dveří, za druhé se věší na zeď domu, plotu a vůbec na svislé desky v zahradě a kolem domu. Výběr je zde opravdu široký.
 

A také dekorativní solární svítidla mají své příznivce

Solární květiny v záhonu, dekorativní koule u stromů, závěsné solární žárovky na větve či plot, nebo opět svítilny či trpaslíky, to vše určitě naleznete i v našem e-shopu. Stačí se jen pořádně rozhlédnout a najdete umělecké dílo vhodné pro vás exteriér.

Autor článku:

Lucie
Lucie Marketingový specialista

Lucie je specialistkou marketingu se zájmem o interiérové osvětlení. Pravidelně pro vás chystá články se zaměřením na osvětlení interiéru, nové trendy a především tipy, jak na to, aby byl váš domov útulný a zároveň krásně osvětlený.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 112(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i