Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Jaké jsou bezpečnostní zóny v koupelně?

Koupelnová svítidla
Odpověděl:
MonikaMonika

Odpověď:

Tam, kde se nachází dohromady elektřina a vlhko, je třeba dávat mimořádný pozor. Z bezpečnostních důvodů existují speciální předpisy, které odstraňují rizika a zabraňují nehodám.

V koupelně je zvýšená vlhkost, proto při výběru svítidla do koupelny nenakupujeme pouze očima, ale sledujeme zvolený materiál. Plechová svítidla po čase zkorodují, proto se vyhneme levným kouskům a ptáme se prodavačů po svítidlech z kvalitních slitin, moderního skla nebo plastů.

 

Podle stupně nebezpečnosti, jsou rizikové prostory rozděleny do zón, jejichž přesná specifikace je v ČSN 33 2000-7-701 pro koupelny a sprchové kouty:

 

Zóna 0 

Zahrnuje vnitřní prostor koupelnové vany či sprchové vaničky – příkladem je podvodní osvětlení. Povoleno je používat prostředky s nízkým ochranným napětím a to maximálně 12 voltů, které jsou povoleny pro instalaci do vnitřní části vany. Ty musí být zařazeny do skupiny druhu ochrany alespoň IP X7.

 

Zóna 1 

Zahrnuje stěny i strop nad vanou a sprchovým koutem do výšky upevnění sprchové hlavice nebo minimálně do výšky 225 cm od podlahy. Svítidla musejí splňovat stupeň krytí minimálně IPX5 (ochrana proti tryskající vodě). Je zde povoleno instalovat některé elektrické zařízení (ohřívače vody, vířivé vany, svítidla a jiné).

 

Zóna 2

Zahrnuje stěny i strop kolem zóny 1 až do výšky 3m od podlahy a 60cm v horizontální ose.

Svítidla musejí splňovat stupeň ochrany krytím IPX4, včetně svítidel umístěných nad umyvadlem. Mohou zde být instalována svítidla, ventilátory, ohřívače vody, sprchová čerpadla a zařízení pro vířivé vany.

 

Zóna 3 

V této zóně lze instalovat silové zásuvky na napětí 230 V s ochranou samočinným odpojením od zdroje, s využitím proudového chrániče se jmenovitým vybavovacím proudem nepřevyšujícím 30 mA. Můžeme instalovat běžná svítidla se stupněm ochrany IP20.

 
Bezpečnostní zóny v koupelně

 

Autor článku:

Monika
Monika E-commerce specialista

Monika má na starost e-commerce oddělení a je fanynkou venkovního osvětlení. Díky ní zjistíte, jaké zrovna frčí trendy ve světě venkovních svítidel. A třeba i to, jak na efektivní osvětlení zahrady a okolí domu.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 112(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i