Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Jak zapojit schodišťový vypínač?

Ostatní interiéry
Odpověděl:
LucieLucie

Odpověď:

Jak zapojit schodišťové vypínače na jedno světlo? Zapojení křížového vypínače bývá pro laika poměrně těžký úkol. Ale dá se jím například ovládat jedno nebo více světel hned z několika míst.

Pokud je systém schémat nad vaše síly, ponechte veškerou instalaci na profesionálech. Pro znalého elektrikáře bude instalace takového systému, přeci jen hračka. A vy si ušetříte lamentování a práci.

Jak tedy správně zapojíme schodišťový vypínač?


U střídavého neboli schodišťového spínače platí, že má jeden společný přívod a dva vývody. K nim se společný přívod střídavě připojuje. Tento spínač má jednoduchou klapku a můžeme u něj využít jen 1 přívod a jeden ze 2 nezávislých vývodů.


  
Pro instalaci schodišťového osvětlení se nejčastěji používají dva. Přívodní dráty ke svítidlu pak procházejí dvojicí střídavých spínačů, ze kterých může každý propojovat elektrický obvod jednou ze dvou souběžně vedených, avšak navzájem izolovaných cest. Jedno svítidlo, respektive jeden obvod tak můžeme ovládat ze dvou vzdálených míst. Osvětlení pak ovládáme z obou konců schodiště, případně ze dvou konců chodby. 
  
Křížový spínač má dvě dvojice vstupů a výstupů. Ty jsou vzájemně funkčně rovnocenné. Využívá se tehdy, pokud se zapojuje více světlených zdrojů do okruhu ovládaného dvěma vypínači. Propojuje tak dva vodiče mezi střídavými spínači souběžně či křížem a můžeme tedy plnohodnotně rozsvěcovat a zhasínat světlo nejen ze střídavých spínačů na koncích, ale i křížového spínače mezi nimi. Do obvodu přitom můžeme zařadit i několik křížových spínačů. Běžně se ale používají i tlačítka, která pouze sepnou impuls a po oddálení ruky se zase vrátí do původního stavu. Do instalačních krabic ale můžeme namísto jednoduchých vypínačů osadit i další ovládací přístroje s mnoha pokročilými funkcemi. Taková zařízení nám pak nahrazují a případně doplňují funkce základních spínačů. Schodišťová svítidla je možné nastavit na více možností pro svícení. Avšak takové zapojování je už schematicky složité a o jeho zapojení se postará certifikovaný elektrikář.
 

Návod na instalaci schodišťových vypínačů ze dvou míst

 
Jak zapojit dva schodišťové vypínače? Stále tápete? Přečtěte si návod jak zapojit dva vypínače na jedno světlo.

Pro ovládání svítidla ze dvou míst, kdy máme dva vstupy do jedné místnosti, nebo jeden vypínač na začátku chodby a druhý na konci, je třeba použít dva schodišťové vypínače č.6.



Před samotnou instalací vypínačů se ujistěte a vždy zkontrolujte, že máte vypnutou elektřinu v daném okruhu, na všech vodičích, které jsou součástí dané instalace. Pokud je to tak, pak pokračujte a na závit objímky svítidla připojte modrý neboli nulový vodič. Tímto modrým vodičem prochází elektřina jen tehdy, pokud bude žárovka svítit.

Pokračujte a zapojte i žlutozelený (ochranný) vodič na spodní kontakt objímky svítidla. Tento kabel pak zabraňuje přenos elektřiny na kovové části svítidla. Hnědý či černý vodič, to je vodič fázový = napěťový (pozor přenáší napětí 230V), připojíme do prvního vypínače do první svorky.


Z vedlejších svorek prvního vypínače vedeme hnědé nebo černé vodiče do druhé zdířky spodních svorek druhého vypínače. Pokračujeme u protější svorky druhého vypínače, odkud vedeme vodič na spodní kontakt objímky svítidla ke žlutozelenému drátu na objímce.

Pozor pamatujte, že modrý, hnědý (černý) a žlutozelený vodič se nesmí nikde vzájemně křížit, jinak dojde ke zkratu a možnému zahoření kabelu.

Je-li ale vše po kontrole v pořádku, zapneme elektřinu do okruhu nahozením jističů a pokud je pak vše v pořádku, rozsvítíme.


Složité? Pak by měl zapojení provádět profesionální elektrikář, přece jen se jedná o práci s elektrickým napětím, a z tohoto důvodu vlastnoruční zapojení spíše nedoporučujeme.

Autor článku:

Lucie
Lucie Marketingový specialista

Lucie je specialistkou marketingu se zájmem o interiérové osvětlení. Pravidelně pro vás chystá články se zaměřením na osvětlení interiéru, nové trendy a především tipy, jak na to, aby byl váš domov útulný a zároveň krásně osvětlený.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 112(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i