Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Jak vybrat svítidla do dětského pokoje

Osvětlení dětského pokoje
Odpověděl:
LucieLucie

Odpověď:

Dětský pokoj je na zařizování jeden z nejnáročnějších. Jak děti rostou, mění se jejich potřeby a pokoj se jim musí umět přizpůsobit. Pokojíček pro děti musí odpovídat také vkusu dětí, musí se v něm cítit dobře a musí pro ně být naprosto bezpečný.

Protože děti v dětském pokoji tráví hodně času, potřebuji jej mít dostatečně osvětlený. Centrální světlo doplňte lampičkou na stůl a nástěnnou lampou, u které si bude moci číst. Dostatek světla je důležitý nejen proto, aby si děti nekazily oči, ale také proto, aby bylo všude vidět při uklízení pokoje. Dostatečné osvětlení také zvyšuje jeho bezpečnost. Při výběru lustru se můžete navíc nechat unést svou fantazií a pořídit dětem něco velmi originálního a hravého, jako jsou ony samy.

Pravidla pro výběr osvětlení

Jakým svítidlem vybavit dětský pokoj? Záleží na tom, kolik dětí bude v jednom pokoji a jak jsou staré. Těžší je vytvořit dobré světelné podmínky v jednom pokoji pro více sourozenců. Svoji roli hraje i věk. Batole má jiné nároky než předškolák a student.

Základem pořádného osvětlení dětského pokoje je vždy lustr či jiné dětské stropní svítidlo. Chcete-li svému dítěti připravit opravdu krásné bydlení, tak vězte, že barva zdí a nábytek nejsou vše. Velkou roli v dnešní době hrají doplňky, mezi které řadíme i svítidla do dětského pokoje různých tvarů, barev a materiálů. Kromě designu určitě zohledňujte i snadnost údržby a čištění. 

U menších dětí se hodí nástěnná lampa nebo chcete-li dětské bodové světlo, které je vhodné i pro usínání. Při výběru zohledněte i to, že dětský pokoj je nejen místo pro hraní, ale později i pro studium. U větších dětí musíme tedy myslet i na práci u psacího stolu nebo také na večerní čtení knih, k čemuž je ideální dětská stolní lampička.



Osvětlit každý kout

Studentům, kteří si rádi s knihou zalezou do postele, pak přijde vhod i menší lampička na noční stolek. Světlo by mělo být jemnější, aby při čtení v jinak tmavém pokoji tolik nezatěžovalo oči.

Pokud máte menší pokoj, pak je dobrou alternativou stojací lampa, která má zároveň menší lampičku. Osvětlí tak velkou část pokoje a zároveň poslouží jako dobré světlo při čtení. Plusem těchto lamp je možnost nastavit si intenzitu osvětlení, třeba pomocí stmívače.

Pro děti hlavně bezpečně

Na osvětlení dětského pokoje jsou kladeny poměrně rozmanité nároky. Je to kancelář, dílna, ale i romantická ložnice. To, co je na počátku použito jako momentální provizorium v době, kdy místnost na počátku slouží například jen pro spánek a hry s většími, barevně kontrastními hračkami pro batole, vzápětí slouží také ke studiu či zájmovým činnostem jako je třeba modelářství, malování, vyšívání nebo jen dětské vystřihovánky.  

Při takových činnostech je vyvíjející se zrak dítěte zatěžován pohledem na množství detailů podobně jako v dílně jemného mechanika, u kterého nároky na střední hodnotu osvětlení pracoviště dosahují cca 400 lx, ale někdy až 800 lx. 

U takových pracovních aktivit je doporučována teplota světla studená 4000K nebo i denní bílá 6000K, jelikož teplota denního světla podvědomě stimuluje lidskou aktivitu. 

Vychytávka na konec

Báječnou vychytávkou na trhu jsou světélka s pohybovým senzorem, pro děti velmi vhodná. Pokud totiž zaregistrují pohyb, rozsvítí se a po krátké chvíli opět zhasnou. Pokud zvolíte i lehké noční světýlko, nebude se vaše dítě bát tmy. Je to tedy ideální pomocník při noční cestě na WC.

Autor článku:

Lucie
Lucie Marketingový specialista

Lucie je specialistkou marketingu se zájmem o interiérové osvětlení. Pravidelně pro vás chystá články se zaměřením na osvětlení interiéru, nové trendy a především tipy, jak na to, aby byl váš domov útulný a zároveň krásně osvětlený.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 112(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 

Doporučené produkty

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i