Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Jak vybrat koupelnové osvětlení

Koupelnová svítidla
Odpověděl:
LucieLucie

Odpověď:

Koupelnová svítidla a na co byste si při jejich výběru měli dát pozor.

Koupelna je velmi specifickou místností, kde při výběru koupelnových svítidel musíte dbát daleko větší obezřetnosti než v jiných místnostech. Setkává se tu několik potřeb – dostatek světla, bezpečnost a IP krytí.

V koupelně vykonáváme činnosti, ke kterým je potřeba dostatek světla – holíme se, malujeme se, češeme se. Vybírejte svítidla, která mají neutrální nebo studené bílé světlo v rozmezí 4 000 – 6 000 kelvinů. Taková svítidla jsou nejblíže dennímu světlu. Rozhodující je také barva obkladů v koupelně. V případě, že máte tmavé obklady, doporučujeme silnější světelný zdroj nebo využít více svítidel. Při osvětlení koupelny neplatí, že základem pro osvětlení místnosti je stropní svítidlo. Takové svítidlo může vytvářet na obličeji stíny. Praktické je využít stropní svítidlo v kombinaci s jedním svítidlem nad zrcadlem nebo dvěma svítidly po bocích zrcadla.

IP Krytí

Je velmi důležité si uvědomit, že v koupelně se setkává vlhkost a elektrická energie. S vlhkostí a vodou souvisí IP krytí, které udává odolnost svítidla před vniknutím cizího tělesa a kapalin. Všechna svítidla nejsou vhodná pro využití v koupelně. Doporučujeme vybrat svítidlo, které má hodnotu IP krytí alespoň 44. Takové svítidlo je chráněné proti vodě stříkající ze všech směrů a je tak často využívanou variantou pro použití v koupelnách. Svítidla je vhodné vybírat podle bezpečnostních zón.

Bezpečností zóny

Bezpečnostní zóny udávají míru nebezpečí při setkání vlhkosti a elektrické energie. Jsou rozděleny do číselné řady 0 – 3.

Bezpečnostní zóna 0 představuje nejméně bezpečnou zónu a jedná se o vnitřní prostory vany či sprchového koutu. Je doporučováno využívat svítidla se stupněm krytí IPX7 a prostředky s nízkým ochranným napětím (max. 12 voltů).
Zóna 1 se nachází přímo na vanou, max. do výšky 225 cm od podlahy. Zde doporučujeme svítidla se stupněm krytí IPX5. Můžete zde umístit např. ohřívače vody a svítidla.
Zóna 2 se nachází kolem zóny 1 do výšky 3 m a také nad umyvadlem do výšky 60 cm. Doporučujeme svítidla se stupněm krytí IPX4.
Zóna 3 je bezpečná pro silové zásuvky na napětí 230V a je možné zde instalovat i běžná svítidla se stupněm krytí IP20.


Autor článku:

Lucie
Lucie Marketingový specialista

Lucie je specialistkou marketingu se zájmem o interiérové osvětlení. Pravidelně pro vás chystá články se zaměřením na osvětlení interiéru, nové trendy a především tipy, jak na to, aby byl váš domov útulný a zároveň krásně osvětlený.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 112(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 

Doporučené produkty

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i