Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Dušičky či Halloween, připravte se na obojí

Aktuality a oznámení

Lucie

Památka zesnulých nebo-li lidově Dušičky, je svátek připadající na 2. listopadu, který se slaví v rámci římskokatolické církve. Modlitba za zemřelé je jedna z nejstarších křesťanských tradic, zapálením svíčky nebo světýlka se připomínají zemřelí a jejich věčný život.

V anglosaských zemích se svátek zesnulých nebo-li Dušičky neslaví, místo toho už 31. října slaví tzv. Halloween. Tento název je odvozen od „All Hallow Even“ tedy předvečer Všech Svatých. Den je vnímán jako den zábavy. Během noci z posledního října na prvního listopadu se lidé oblékají do kostýmů, zdobí domy a vydlabávají dýně, straší a děti koledují o slavnosti. To platí především v anglosaských zemích a v USA.

 

Ve střední Evropě svátek probíhá klidněji, tradicí je navštívit hřbitov, položit na hrob květiny nebo věnec a zapálit svíčku, což má symbolizovat víru ve věčný život a také to přeneseně navazuje na starý zvyk svítit mrtvým světly. Ačkoliv se jedná o původně křesťanskou tradici, navštěvují hroby i nevěřící, aby zapálili světlo věčného života. A tak není nic lepšího, než rozsvítit v tento den svítilničku či hřbitovní svíčku, v níž lze pohodlně vyměnit baterie, pokud dohasíná.  

Ať už slavíte svátek 31. 10. jako Halloween nebo 2. 11. coby Dušičky, vždy se k tématu dne, potažmo večera hodí, světla. Světýlka v podobě svíček, hřbitovních svícísvícnůlucerniček a lampionků nebo voskových tradičních svící.

 

Dnešní spíše uchvátaná doba nenahrává tradicím, ale chcete-li udělat zadosti tradici, doma určitě stačí rozsvítit svícen, ať už elektrický nebo klasický na svíčky. Mezi oběma verzemi se najde mnoho příznivců a tak těm, co upřednostní elektriku, můžeme doporučit svícny značky Markslöjd, které nejenže poslouží v dušičkový čas, ale v dekoraci doladí i vánoční výzdobu.

A pokud nepatříte mezi věřící, ale přeci jen si chcete ozvláštnit dušičkový večer, určitě nic nepokazíte, jestliže v tento čas zapálíte svíčku v solné lampičce Rabalux, kterou vytvoříte sváteční atmosféru, vykouzlíte příjemný pocit a navodíte ozdravné prostředí.

Stojí za to se na chvilku zastavit, zavzpomínat a posvítit těm, kdo už nemohou být s námi.

 

Autor článku:

Lucie
Lucie Marketingový specialista

Lucie je specialistkou marketingu se zájmem o interiérové osvětlení. Pravidelně pro vás chystá články se zaměřením na osvětlení interiéru, nové trendy a především tipy, jak na to, aby byl váš domov útulný a zároveň krásně osvětlený.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 112(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i