Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Energetické štítky

Aktuality a oznámení

Od 1. září 2021 byl zaveden nový energetický štítek svítidel a jejich zdrojů, který má pouze třídy A až G. Skončilo nepřehledné období platnosti značení A+, A++ a A+++ i pro osvětlení.

V Evropské unii od 1. září 2021 platí nové energetické štítky ve třídách A až G. Nyní tedy můžete vidět na zařízeních dva typy označení – staré a nové třídy. Tento způsob označení bude trvat do 1. března 2023. 

Největší změna energetických štítků nastala ve změně energetických tříd. Ty již nezahrnují osvětlení s označením A+, A++ ani A+++. Veškeré produkty byly rozřazeny podle nových pravidel do třídy A až G. V praxi to znamená, že není možné srovnávat staré a nové třídy. Po zavedení nových pravidel třída A a B nyní neobsahují téměř žádné světelné zdroje. Třídy jsou nyní vyhrazeny pro inovativní a úspornější osvětlení.

Důležitým pojmem je spotřeba energie za 1000 hodin svícení. Odkazuje na spotřebu daného svítidla v kWh. Pod černým štítkem najdete označení energetické třídy, do které momentálně daný produkt spadá. Na novém energetickém štítku přibyl také QR kód, pomocí kterého si můžete zobrazit údaje o účinnosti z databáze EPREL.


Proč nastala změna?

Do konce srpna roku 2021 byly energetické štítky od třídy A+++ do třídy E. Nevýhodou těchto štítků bylo:

  • špatná orientace,
  • minimální rozdíly mezi jednotlivými třídami,
  • nezohledňovaly budoucí technologický vývoj.

Kde nenajdete energetický štítek?

Energetický štítek však nenaleznete u všech svítidel. Jsou to:


Svítidla bez světelného zdroje. Při pořízení lustru, lamp a jiných svítidel bez světelného zdroje není energetický štítek uveden. Energetická náročnost svítidla vyplývá ze světelného zdroje, který do svítidla použije sám zákazník.

Světelný zdroj lze vyjmout. Jedná se o svítidla se světelným zdrojem, který lze nahradit. Energetickou třídu naleznete v návodu a vztahuje se pouze k danému světelnému zdroj.

Světelný zdroj nelze vyjmout. Znamená to, že svítidlo obsahuje světelný zdroj, který je pevnou součástí svítidla. Jedná se například o LED pásky. Energetickou účinnost v tomto případě naleznete v návodu a vztahuje se pouze k danému světelnému zdroji.

Další výjimky. Mezi další výjimky, u kterých se energetický štítek nevyskytuje, patří například svítilny na baterii, speciální technologické světelné zdroje, světelné zdroje pro motorová vozidla nebo barevné světelné zdroje (vánoční osvětlení a jiné drobné dekorační předměty).


Více informací se dozvíte v Evropské databázi.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 112(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i