Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Typy zásuvek ve světě

Magazín

Po celém světě se používají různé zásuvky a v jednotlivých zemích se liší dokonce i napětí nebo frekvence v elektrické síti. Aby vám elektrospotřebiče na cestách skutečně sloužily a nebyly zdrojem nepříjemností, přinášíme přehled nejčastějších zásuvek.

Ve většině zemí je napětí zhruba 230V, případně značeno 115V s kmitočtem 50Hz nebo až 60Hz u jednofázových rozvodů. V takových destinacích bychom nemuseli mít potíže. Ale u třífázových rozvodů pak počítejte s napětím v rozmezí od 200V až 400V. A tady nastává problém.



V České republice se standardně instalují elektrické zásuvky typu E, stejné se používají na Slovensku, Polsku, Belgii a ve Francii. Tento typ je velmi podobný typu F, který používá zbytek celé Evropy a Rusko.  

U starších typů zásuvek je zásadním rozdílem vůči české zásuvce typu E chybějící zemnící kolík. Ten je však nahrazen dvojicí uzemňovacích pásků, umístěny jsou nahoře a dole v zásuvce. A zde by mohlo být potřeba adaptéru. Neplatí to u F typů Schuko, což je německý typ zásuvky, který je běžný i u nás.



Typy E a F nehledejte ale ve Velké Británii. Velká Británie totiž užívá typ G s plochými zdířkami. A zde si ani telefon nenabijete. Pokud nemáte s sebou patřičnou redukci.


Záludnosti jednotlivých typů zásuvek

A co víc, v mnohých zemích existují zásuvky pro starší i novější normu připojování.

Zajímavostí je, že asijské státy, dokonce i vzdálená Jižní Amerika a nově i Evropa využívá dvou-kolíkové kulaté konektory pasující do zásuvek typu C, ale i E a F. Zásuvce typu C se univerzálně říká EURO a je dvou-zdířková, takže zapojíte většinu nabíječek telefonů, holicích strojků, nebo lampiček.


Pozor na zásuvky J, L, K

Setkáte se s nimi třeba ve Švýcarsku, Itálii nebo Dánsku a Grónsku. Jsou zpravidla tří-kolíkové. Naštěstí jsou novější typy vybaveny kulatými dírkami a prakticky kompatibilní s evropským typem zásuvek C.

Ideálně je potřebné před vycestováním do zahraničí zjistit možnosti elektrických rozvodů cílové destinace, konkrétně přímo ubytovacího zařízení a ověřit si typ rozvodů nebo se případně pojistit cestovním adaptérem pro konkrétní typ připojení.

Přehled typů zásuvek v zemích světa:

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 112(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i