Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Svítidla se senzorem: Moderní a úsporné řešení u každého domu

Exteriér
Odpověděl:
LucieLucie

Odpověď:

Venkovní svítidla s čidlem jsou energeticky úsporná svítidla. Světelný snímač dokáže rozpoznat den a noc, zatímco pohybový senzor reaguje na pohyb. Pohybová čidla jsou mnohostranným pomocníkem každého majitele nemovitosti. Pokud potřebujete osvětlit zahradu, přístupové cesty nebo jiná nepřehledná místa okolo vašeho domu, kde netrávíte čas, ale pouze procházíte, vsaďte na pohybové čidlo.

Čidla, senzory, detektory pohybu spínající osvětlení kolem domů a budov jsou zařízení, která účinně přispívají k úsporám spotřeby elektrické energie a výdajům za osvětlení. Aby aplikace čidel pohybu ve spojitosti se svítidly rozmístěnými kolem rodinného domu byla opravdu účinná, je třeba vybrat čidla se správnou charakteristikou a rovněž je třeba tyto senzory pohybu kolem domu správně rozmístit.


Při rozmisťování čidel pohybu ovládajících osvětlení je třeba počítat s tím, že IR senzory (nejrozšířenější typ) senzorů pohybu mají různou citlivost v závislosti na směru pohybu v prostoru záběru čidla. A také v závislosti na okolní teplotě, tepelné izolaci oblečení a rozměrech snímaného (dospělý, dítě, zvíře atd.). 
 

Citlivost nebo-li dosah čidel pohybu závisí na tom, kolik zón procházející protne. Čidla pohybu mají nižší citlivost ve směru k/od čidla. Při bočním průchodu kolem čidla procházející protne nejvíce zón senzoru pohybu a tím je zajištěna nejlepší funkce detektorů pohybu.
  

Správně umístěná osvětlení s čidly zaručí dostatek světla při pohybu okolo i uvnitř domu. Zároveň díky tomu, že svítí pouze po nezbytně nutnou dobu, ušetří opravdu mnoho energie. Senzory pohybu současně dobře poslouží pro případné odrazení nezvaných hostů.

Pro zajištění bezpečnosti je na místě přemýšlet o pořízení pohybového čidla pro systém hlášení nebezpečí. Tato pohybová čidla jsou mnohostranným pomocníkem každého majitele nemovitosti. Pokud potřebujete osvětlit zahradu, přístupové cesty nebo jiná nepřehledná místa okolo vašeho domu, kde netrávíte čas, ale pouze procházíte, vsaďte na pohybové čidlo.

 

Funguje na principu snímání pohybujícího se objektu, který má teplotu lidského těla v oblasti, která je rozdělena na několik zón. Pokud objekt vstoupí do jedné zóny, pohybové čidlo zareaguje a rozsvítí světlo. Když bude objekt nehybně stát, světlo zhasne, ale pokud se přemístí do další zóny, pohybové čidlo znovu zareaguje a sepne svítidlo.

Jak osvětlit interiér svítidly a pohybovým čidlem

Nebaví vás při noční cestě na toaletu hledat vypínač? Jdete z párty a ne a ne najít vypínač pro osvícení schodiště? To jsou každodenní situace, se kterými se setkává každý z nás. Můžete je snadno, levně a vkusně vyřešit.

Nejdříve vyberte vhodná svítidla a jejich počet. Poté promyslete, kolik čidel budete potřebovat podle toho, z kolika míst budete na chodbu nebo schodiště přistupovat. Na schodiště to pravděpodobně bude jen na horním a dolní konci, ale na chodbu můžete přicházet z různých pokojů. Na trhu je nicméně celá řada osvětlení s interiérovými světly, kdy každé může fungovat jiným způsobem. Doporučujeme se vždy poradit s prodejcem.

 

 

Osvětlení chodby

Počet LED žárovek nebo svítidel zvolte dle délky a šířky chodby. Minimální hodnoty na chodbách by se měly pohybovat nad 50 luxů.

Všechny žárovkysvítidla či LED pásky se zdroji umísťujte za čidlo. Nezapomeňte zkontrolovat maximální výkon čidla a zda je určeno i pro LED. Jaký druh osvětlení zvolíte, to opět záleží na vaší fantazii. Můžete použít klasická svítidla nainstalovaná na strop, bodová svítidla či velmi moderní řešení pomocí LED pásků.

Pokud zvolíte LED pásky, vybírejte modely s příkonem minimálně  12 W na metr nebo 20 W na metr. U těchto pásků je nutné použit hliníkové profily na chlazení.

Například chcete osvítit chodbu, která má rozměry 2 metry na šířku a 5 metrů na délku s přístupem ze třech míst. Budete potřebovat 1–3 čidla dle modelu. Na strop se hodí například 2 přisazená svítidla nebo 3–4 svítidla určená do podhledu. LED pásky potřebujete zhruba v délce 3–4 metry o výkonu 12 W na 1 metr s odpovídajícím zdrojem. U všech těchto svítidel patří čidlo na začátek zapojení.

 
 

Osvětlení schodiště

Při osvícení schodiště máte několik možností. Můžete například na každý metr schodu umístit jedno LED svítidlo. Nebo si změřte délku hrany schodu a dle počtu schodů kupte LED pásek pro nalepení. Samotná realizace závisí na možnostech zásahu do schodů, popřípadě kudy je možné vést napájecí kabely. Není ani vždy nutné LED pásky instalovat po celé délce schodu.

Dvě samostatná čidla nainstalujte, pokud jsou schody umístěné například do L a čidlo z jedné strany by nebylo schopno snímat osobu na druhé straně schodiště. Případně lze samozřejmě schody ovládat klasickým vypínačem.

Za zmínku stojí i svítidlo s integrovanou funkcí koridor. Svítidlo lze nastavit například na 5% úroveň maximálního výkonu a při detekci pohybu čidlo rozsvítí světlo s předem nastavenou intenzitou. Postupné rozsvěcení světla je příjemnější a pro oči více šetrné.

Při výběru všech typů senzorů je třeba dbát i na výběr světelného zdroje, který zvládne vysokou četnost spínání a nebude to snižovat jeho životnost. Je nutné vybírat svítidla osazená předřadníkem s teplým startem, která vyrábí například OSRAM. Pokud tápete při výběru pohybových čidel, je nejsnazší pořídit svítidla s již integrovaným čidlem pohybu.

V neposlední řadě existují soumrakové spínače, které reagují na určitou úroveň intenzity světla. Používají se většinou u svítidel veřejného osvětlení, při osvětlování reklamních ploch nebo parkovišť, i všude tam, kde je potřeba mít dostatek světla permanentně. Tím, že soumrakové čidlo spíná světlo pouze, když je potřeba, šetří energii a čas. Díky němu není nutné hlídat kdy svítidlo zapnout nebo vypnout, vše obstará samo.

Autor článku:

Lucie
Lucie Marketingový specialista

Lucie je specialistkou marketingu se zájmem o interiérové osvětlení. Pravidelně pro vás chystá články se zaměřením na osvětlení interiéru, nové trendy a především tipy, jak na to, aby byl váš domov útulný a zároveň krásně osvětlený.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 112(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i